Община Пловдив смята да поднови работата по проекта за втори гребен канал, разкри заместник-кметът по спорта Георги Титюков преди световното първенство за юноши и девойки, което стартира днес в града под тепетата.

Градската управа обмисля до 2023 г. да отдели 1,3 млн. лв., за да купи имота в планирания за Екопарк терен, притежание на английски инвестиционен фонд. Именно тази земя спъва рестартирането на проекта. 

Шефът в Международната федерация по гребане Патрик Ромбауд заяви, че централата би искала да види и втора копка за дългочаканото съоръжение, след първата, направена преди няколко години.

"Важно е всички да обединим усилия, за да стане реалност помощният гребен канал и да имаме едно съоръжение, което да посрещне голямо световно първенство по гребане“, каза президентът на федерацията Свилен Нейков.

Междувременно стартът на шампионата за юноши и девойки в Пловдив не бе съвсем успешен за българските лодки. Четворката ни скул остана на сантиметри от директно класиране за полуфинала. Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич водеха почти до края, но в последните метри бяха изпреварени от квартета на Швейцария и ще трябва утре да минат през репешажите, за да продължат напред. 

Другите ни две лодки също ще търсят място на полуфинал чрез репешажи утре. Двойката без кърмчия - Иван Янкулов и Цветомир Малинов, както и скифьорът Иван Йрданов записаха четвърто място в сериите си и ще минат през допълнителни квалификации.