Световната антидопингова агенция (WADA) обяви официално и разпрати на всички страни-членки субстанциите и методите, влизащи в забранителния списък за 2017 година.

Документът е публикуван на интернет страницата на Националния антидопингов център и на страницата на Министерството на младежта и спорта и е предоставен на българските спортни федерации.

Предстои списъкът и новостите в него да бъдат подробно разяснени на спортните лекари по време на конференция през месец ноември. В него чрез 4 основни раздела подробно са описани веществата и методите забранени за използване.

В раздел „Забранени субстанции“ има изменения в „Анаболни средства“, в „Пептидни хормони, растежни фактори, близки субстанции и миметици“, в „Бета-2-агонисти“ и в „Хормони и метаболитни модулатори“.

В раздел „Забранени методи“, касаещ манипулирането на кръвта и кръвните компоненти се разрешава допълнителния кислород, приложен чрез инхалиране, но не венозно.

При субстанциите и методите, забранени по време на състезание един от прибавените стимуланти е лисдексамфетамина, който е неактивен предшественик на амфетамина, а при наркотичните вещества е добавен никоморфина – опиоидно обезболяващо лекарство, което след прилагане се превръща в морфин.

За установяване на схемите на употреба в раздел „Мониторингова програма“ WADA добавя още Кодеин и Kонкурентното многократно използване на бета – 2 агонисти.

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК СЪС ЗАБРАНЕНИ ВЕЩЕСТВА И СУБСТАНЦИИ - ТУК