Близо 4000 се очакват на старт в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, съобщиха организаторите. Едно от най-масовите и чакани събития е тази неделя със старт/финал от площад "Батенберг". Софийският маратон ще се състои за четвърти пореден път по това трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. 

„Софийският маратон е един от малкото по света, които запазиха стартовете си и по време на пандемията. След двегодишна пауза заради здравните мерки, най-кратката дистанция се завръща в програмата на Wizz Air София маратон. Спортът е общинска политика, а маршрутът с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света спортен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата. Това събитие дава още една здравословна алтернатива за младите хора“, каза Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. 

Записването за масовия старт е безплатно
Записването за бягането по 2.2-километровия маршрут е безплатно, желаещите трябва само да си вземат номер от офиса на състезанието, който ще бъде отворен в Княжеската градина до Орлов мост в четвъртък след 14 ч. В това кратко бягане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да участва с номера си в томболата с много атрактивни награди.

„Всеки престижен град има своя маратон и е горд със своето спортно събитие, в един ден от годината отдаваме заслуженото на атлетите и ги приветстваме по зелените булеварди и улици на българската столица. Интересът към маратона е голям, най-много записани има на 10 км и това наложи да поръчаме допълнителни стартови номера за тази дистанция,“ заяви Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“. 

Отново с няколко социални каузи
Илиев информира още, че организаторите спазват традицията да разширяват социалните каузи на маратона. Този път те ще подпомогнат с 3000 лв. рехабилитацията след внезапен мозъчен кръвоизлив и инсулт на 20-годишната  Деяна Веселинова Бъчварова,. Наред с това, по трасето ще потеглят няколко групи с благотворителни инициативи – в 10.00 ч. заедно с 10-те км е стартът на Паракидс, подпомогащи физическата активност на хората със специални потребности, а в 10.16 ч. е стартът за хората с трансплантации.  По предварително заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат следящите за здравето им лекари и медицински лица. Отделно е инициативата на Garmin „Ти спортуваш – Розов октомври“, която подпомага борбата с рака.  

Паметният медал този път е с църквата "Света София"
Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата „Света София“.

Участници от 46 държави, чужденците са над 700 
„До момента са записани участници от 46 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо чужденците досега са над 700, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. В последната седмица се активизираха корпоративни заявки, те вече са над 30 и стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи,“ заяви Даниел Дуков – спортен директор на маратона. 

Елитни атлети ще атакуват рекордите на маратона 
Станаха известни и държавите, които ще участват с елитни маратонци. Очаква се старта на десетина класни атлети – 7 мъже и 3 жени от Кения, Етиопия и Мароко. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето: 2.13:02 ч. на Радуан Нуини (Мар) при мъжете и 2.28:38 ч. на Джебет Наом (Кен) – и двете постижения са от 11/10/2020 г. 

Стартът е в неделя в 9:30 часа от площад "Батенберг" 
Софийският маратон тази есен е на 9 октомври със старт в 9.30 ч. и отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта.  Онлайн регистрацията приключи, но след крайния срок заявки ще се приемат само в офиса на състезанието след четвъртък до изчерпване на стартовите номера. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт на 2.2 км. Контролното време е 5 ч. и  30 минути. „Апелираме за разбиране от страна на гражданите, за частичните ограничения в движението, като те ще бъдат премахнати поетапно веднага след преминаването на последните участници“ заяви главен инспектор Кирил Лозанов – началник сектор „Общинска полиция“ към СДВР.

Общият награден фонд е над 60 000 лева 
Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети, както и за подобрилите рекорда на трасето. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

Отново "Арка на победителя"
Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

За пети пореден път с престижни признания 
За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“ – вече с името „Road Race“ етикет, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2022 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.