Президентът на българската организация "Малки европейски хора" Георги Софкин ще покаже майсторска езда с джет в езерото "Ариана" в София. Шоуто е запланувано за 20 юни т.г. от 12:30 чaса, а на него се очаква да присъстват родни политици и отговорни деятели в българския спорт. Това съобщи вчера в Ловеч 136-сантиметровият мъж, родом от Стара Загора.

"Целта ми е да демонстрирам, че за хората в неравностойно положение няма непревзимаеми препятствия. Карането на джет е изключително опасно за люде с моя ръст, тъй като ние, седнали на седалката, нямаме опора с крака и цялата тежест от управлението пада само върху ръцете ни", не скри великанът по дух, който през 2010 г. преплава с джет от Свети Влас до Стария гран на Несебър при вълнение от три бала.

Най-вероятно това ще е последната голяма спортна проява на Георги Софкин преди участието му на Олимпийските игри за хора с нисък ръст в гр. Лансинг, столица на американския щат Мичиган, това лято. В САЩ той ще защитава златните си медали от Рамбуйе /2005/ и Белфаст /2009/ по бадминтон. Той ще се състезава и в дисциплината спортна стрелба с въздушен пистолет, 10 метра. Игрите започват на 1 август, а българският представител има големи шансове за титлата, тъй като е със сериозен опит в този спорт. На олимпиадата в земята на янките първият ни медалист по бадминтон за двойки от т.нар. Световни корпоративни игри в Солун /2003/ ще бъде и тим лидер на България и на Балканите. Очаква се в Лансинг Софкин да влезе в УС на Международната спортна федерация на малките хора, както и внесе кандидатурата на София за домакин на Олимпийските игри през 2017 г.

"България се нуждае изключително много да получи това домакинство, защото днес светът я знае като недотам благодатна към малките хора. По този начин ще заличим тази печална слава", каза още 53-годишният 7-кратен национален шампион по бадминтон за юноши, който в събота на стадиона в Ловеч бе сред гостите на мача между младежките национални отбори на България и Андора по покана на наставника на "лъвчетата" Михаил Мадански и на кмета на града Минчо Казанджиев. По-късно Софкин има среща и със спортния меценат Гриша Ганчев.

"Както аз, така и стотици хора в моето положение, дължим много на този човек", заяви лаконично той после разговора си с шефа на мегакомпанията "Литекс".

Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ