Олимпийският шампион Асбел Кипроп беше дисквалифициран за четири години заради положителна допинг проба за еритропоетин.

Според Независимият орган за борба с негативните явления в леката атлетика (AIU) наказанието на 29-годишният кениец започва да тече от 3 март 2018 г.

Всички резултати на Кипроп за периода 27 ноември 2017 – 3 февруари 2018 г. са анулирани.

В своя защита бегачът на средни разстояния е представил най-невероятното оправдание, което някога е правено при случаите с употреба на забранени препарати.

Кипроп обявил, че служител на допинг контрола му е поискал пари и такива са били платени. Допинг ченгето обаче проявил алчност и настоял за по-голяма сума, но не получил нов превод. Тогава той си отмъстил, като подменил пробата на Кипроп с друга, в която има еритропоетин.

Разследващите органи не успели да намерят неопровержими доказателства в защита на тезата на кениеца и затова той е наказан.

Асбел Кипроп, който е трикратен световен шампион на 1500 метра, беше обявен за олимпийски шампион на същата дистанция от Пекин 2008, след като победителят Рашид Рамзи (Бахрейн) беше хванат с допинг.