Олимпийският и световен шампион Марко Одермат записа осмата си победа в осем състезания в гигантския слалом през настоящия сезон за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Швейцарецът триумфира и в американския зимен център Аспен.

26-годишният Одермат стигна до първото място с общо 2:07.87 минути. Той даде най-добро време при първото си преминаване по трасето - 1:05.09 минута, а във втория манш имаше колебания, записа 1:02.78, което се оказа достатъчно за успеха. За швейцареца това е 36-та победа в кариерата.

След като вече си осигури за трети пореден сезон Световната купа още миналия уикенд - десет състезания преди края на сезона, сега Одермат взе и малкия кристален глобус в гигантския слалом за пореден път.

"Беше много тежко във втория манш. Не се чувствах добре още на старта, но сега съм много щастлив. Може да изглежда лесно, но изобщо не е толкова лесно да печеля тези състезания. Просто съм много концентриран", заяви швейцарецът след успеха.

Втори на 14 стотни от секундата остана Лоик Меяр (Швейцария), а трети с пасив от 81 стотни финишира Атле Лий МакГрат (Норвегия).

В класирането за Големия кристален глобус, който вече е притежание на Одермат, той води с 1802 точки. Втори е Мануел Фелер с 801 точки, а трети е французинът Сиприен Саразен с 684 точки.

Марко Одермат официално спечели и малката световна купа в гигантския слалом. Швейцарецът има максимален актив от 800 точки. Хърватинът Филип Зубчич и Хенрик Кристоферсен (Норвегия) делят второто място с по 330 точки. Зубчич завърши 15-и в Аспен, а Кристиферсен - осми.

Днес в Аспен ще се проведе още един гигантски слалом за мъже. В неделя предстои слалом с участието на българина Алберт Попов.