Европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви категорично отрекоха, че решението им да не играят повече за България е продиктувано от тяхно желание да се състезават под флага на Франция. Вчера президентът на БФ Бадминтон Володя Златев заяви на пресконференция, че “има такива индикации, мнения и обстоятелства, които навеждат натам”.

24-годишната Габриела и една година по-малката Стефани от години живеят и тренират във Франция, където се състезават в местното клубно първенство. Те играят за отбора Иси льо Мулино, с който миналата година спечелиха бронзови медали на Световното клубно първенство.

Както е известно, сестри Стоеви обявиха преди ден, че спират да играят за България, тъй като са обидени и крайно разочаровани от отношението на БФ бадминтон и в частност на председателя й Володя Златев, който по думите им пренасочвал част от полагащите им се средства за подготовка и участия в турнири към други състезатели от националния отбор. На специална пресконференция той опроверга тези твърдения и показа документи в своя защита. Министерството на младежта и спорта вече започна проверка по случая.

“Пълни измислици са твърденията, че ще сменяме паспорти, че ще играем за Франция и че треньорът ни ни е подтикнал да вземем това решение, заяви в интервю за БНТ Стефани Стоева. - Наистина сме много разочаровани, че тези хора говорят тези измислици и без никакво доказателство обвиняват треньора ни по такъв начин. Наистина е много грозно, защото треньорът ни единственото, което е правил за нас, е да ни подкрепя, да ни подготвя и да не позволява да се отказваме от това, за което се борим.”

“Беше ни се насъбрало от доста време, не е само от сега. От доста години не се издържа и не можем да продължим да се борим. И просто стигнахме до това решение, че е време да направим друга крачка и да не продължаваме повече”, каза от своя страна Габриела.

“Нещата с годините се струпаха много. Ние не искахме да се стига до това решение, до такъв скандал. Мислехме, че с годините ще се оправят тези неща, че ще има някакво разбиране от двете страни, но виждаме, че такова разбиране няма да има и за в бъдеще, наистина сме много разочаровани”, подкрепи я Стефани.

“Оттук насетне ще се борим единствено и само за нашите имена. Знаехме какъв риск поемаме с отказа ни да играем на Европейските игри, световното и олимпиадата. Мисля, че направихме добър избор за нас, тъй като вече не се издържа това нещо. Не разбирам защо искат да ни наказват и да ни взимат състезателните права. Мисля, че няма да сме първите, които ще играят само и единствено за имената си”, каза още Габриела Стоева /б.р. вчера председателят на БФБадминтон Володя Златев обяви, че съгласно правилника и договорите им сестрите подлежат на тригодишно наказание, а спортният директор Орлин Цветанов определи като “ритуално самоубийство” решението на двете момичета./

“Мисля, че е долна постъпка от тяхна страна да казват, че искат да ни наказват, да ни спират спортните права. Мисля, че тези неща са излишни. Това че ние решаваме да не играем на олимпиадата, европейските игри и световните първенства единствено трябва да ни тежи на нас двете, защото ние работим и се трудим всеки ден за тези турнири и това са нашите мечти. Доста неща изговориха, след като ние пречим толкова много и ги обиждаме, че са  “туристи”, какво толкова лошо има, ако вземем решение да се откажем да играем на тези турнири. Нека да дадем път на другите”, заяви Стефани Стоева.

“Мисля, че хората в БФБ не са запознати с правилата, тъй като има доста състезатели, които сменят държавата си. Мога да дам пример с една индонезийка, която си смени паспорта за Австралия, беше наказана за 3 години да не участва на световни и на Азиатски игри, но си участваше на международни турнири. Така че не мисля че това, че отказваме да играем на олимпиадата за България, ще ни попречи да се състезаваме на международните турнири”, добави тя.

Габриела и Стефани са категорични, че за тях връщане назад няма и те няма да променят решението си.

“Връщане назад няма. След пресконференцията на федерацията ние разбрахме едно - че президентът на БФБ не е искрен. Той каза, че ни подкрепя, защото имаше медийно внимание. Но всъщност не е така. Пожелаваме на нашите съотборници с републикански титли, които страдат заради нас, както го изкараха на пресконференцията, да постигат повече от нас в бъдеще”, категорични бяха сестри Стоеви.

Двете състезателки алармираха още преди три години, че имат проблеми с финансирането от страна на Българската федерация по бадминтон, но тогава признаха, че, ако това продължи, може да обмислят варианта да се състезават за друга държава. Думите на сестри Стоеви в интервюто по-долу.