Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева говори по актуалната тема - отлагането на Олимпиадата заради коронавируса. Както вече стана ясно, Игрите в Токио бяха пренасрочени за лятото на 2021 година. 

Това породи въпроса дали някои от гимнастичките ни - Невяна Владинова и Катрин Тасева, ще продължат да гледат към Токио, тъй като имаха желание да сложат край на състезателната си кариера след Игрите това лято.

"Момичета, мечтайте смело и искайте много! Ще ви се даде!", посъветва грациите Илиана Раева.

- Г-жо Раева, как приехте новината, че Олимпиадата в Токио е отложена за 2021 г.? Може би трябва да започнем със ситуацията, в която се оказа светът?
- Ще започна с втория въпрос. Ситуацията, в която се намира светът е много сериозна и е необходима огромна отговорност от всеки човек. Ставаме свидетели на безпрецедентен случай в последните десетилетия, в който един опасен вирус се разпространява безпроблемно, убива възрастните, а все още човекът не може да се справи с него и да го спре. Страшно е наистина.

Останахме си вкъщи, по-скоро затвориха ни вкъщи, което ще даде шанс на планетата ни да си почине малко от човешките безумия, а на нас да осмислим пътя по който сме тръгнали.

Разбира се, надявах се, че ще справим с този сполетял ни Ад и ще има Олимпиада, но уви...

Следейки какво се случваше последните дни с големи спортни събития, имах и опасения, че Олимпийските игри в Токио ще се отложат. Мисля, че това е правилното решение.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Като цяло се очертава да няма никакво голямо спортно състезание през 2020 година. Как ще се отрази това конкретно на художествената гимнастика, фатално ли ще е за поддържане на форма и режим?
- Не мисля, че ще фатално. Нашите национални отбори не тренират в момента. Изпълняваме правилата за извънредна ситуация и изискванията на кризисния ни щаб. Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим. Ще започнем така, както започва всяка подготовка в началото на състезателната година. Постепенно и внимателно, за да се предпазим от травми, след толкова дълга принудителна почивка. Дори смятам, че точно тя ще е полезна за израстването на нашите момичета. Толкова време имат сега да оценят силата и възможностите, които им дава невероятният ни спорт и да повярват, че всъщност са големи късметлийки да се състезават за България и да изграждат уникални качества, които нищо друго не би могло да им даде така както спорта - огромно напрежение, отговорност, отдаденост на заслужаваща кауза, ежедневни жертви... и куп други благословени преживявания, за които техните връстници дори и не подозират. Да не говоря за срещата с милиони почитатели в България и по света и лавината от любов, която ги затрупва по спортния им път.

- Ще устискат ли още една година нашите момичета, които смятаха да се откажат след Токио - както при индивидуалното, така и при ансамбъла?
- Ако тяхната цел наистина е била Олимпиадата, ако тази цел е била техният смисъл на живота им, ако за тях гимнастиката е Смисъл, Любов, Жажда, няма никакъв проблем да й се отдадат още една година. Ако не е била това, значи е загубено време и няма смисъл.

- Говорихте ли вече с някои треньори и състезателки? Ако да, те как приемат новината?
- Да, говорих и с Весела Димитрова, и с Бранимира Маркова. И двете са спокойни и мислят трезво и мъдро. Всичко по реда си. Те са в непрекъснат контакт с момичетата. Аз също се чувам с някои от тях. Всички много искат да тренират. Чудесно! Нека първо се справим с ужасната пандемия, а за плановете и начина по който ще процедираме, изобщо не се притеснявайте. Всичко ще направим както трябва.

- Възможно ли е да се тренира продължително време извън зала, особено пък при ансамбъла ми се струва невъзможно, а момичетата трябва да бъдат във форма,
която да ги опази от контузии?

- Да... в този момент е тежко и трудно да се тренира, особено, ако е повече от 10 дни. А то ще е. Треньорите са им дали задачи. Ще трябва бързо да мислим как в домашна обстановка да са максимално полезни за състоянието си. Има начин. Планувам онлайн разговор с треньорите и тях, и вземане на решения за начин на тренировки в домашни условия. Винаги има начин...

- Олимпийският огън винаги е обединявал света, а сега няма да бъде запален на определената дата и то в мирно време!Според Вас човечеството ще си научи ли урока, когато пандемията отмине?
- Човек така е създаден и устроен, че бързо забравя. Това е и хубаво, и не толкова хубаво! Човечеството вече е осъзнало колко е малко пред природата, земята и непознатия за нас космически свят. Сега имаме много време да мислим и осъзнаваме истински важните неща в живота. Вярвам, че всеки един е малко по-осъзнат.

- Вие лично какво бихте казали на треньорките и състезателките от националния отбор, как да приемат тази новина?
- Аз съм спокойна и уверена в пътя ни. Усещам, че и треньорите са така. Аз мога само спокойно и уверено да им кажа: Момичета, продължаваме по същия начин по пътя си към целта!

- Сетих се за едно изказване на великата белоруска състезателка по спортна гимнастика Олга Корбут:„Най-ценното, което ти дава спортът е възможността да провериш на какво си способен.“. Според вас в настоящата ситуация това ли ще видим в световния спорт - ще спечели този, който покаже, че е способен на всичко, за да сбъдне мечтата си?
- Да! Прекрасно казано от “чудото с плитчиците”! Бих добавила: Ще успее само този, който наистина иска и знае как!

- Отлагането на Олимпиадата и всички големи спортни форуми е факт. Бих искала от нашата страница да се обърнете към своите момичета, както вие ги наричате, по начин, по който им говорите след едно важно състезание, какво бихте им казали в този момент?
- Момичета, толкова тежки мигове сме изживели през тези години заедно, но винаги успявахме. Толкова много съм ви разказвала и говорила и никога за нищо не ви излъгах! Искам да ми повярвате и сега: Колкото е по-голямо изпитанието което е пред нас, колкото повече усилия изисква то от нас и ние го преодолеем, толкова по-голямо ще е съкровището, което ни очаква - както е в детските приказки! Мечтайте смело и искайте много! Ще ви се даде!

- А на феновете на спорта ни и изобщо на хората кое е изречението, което ви идва на прима виста наум?
- Винаги има начин!

Интервю на Юлиана Кесарова/Българска федерация по художествена гимнастика