Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско на 21 и 22 януари. За трети път зимният курорт е домакин на престижното състезание от календара на Световната федерация по ски. Церемонията по откриването и тегленето на състезателните номера се проведе на централния площад в Банско в присъствието на кмета Иван Кадев, зам.-председателят на БФСки Георги Бобев и Мая Христоскова, изпълнителен директор на фирмата концесионер на ски зоната.

"Горда съм, че България се утвърди като успешен домакин на световни и европейски купи от календара на ФИС. Домакинството на предстоящата Световна купа по сноуборд носи престиж на страната ни и е доказателство за доверието към България като успешен организатор на големи спортни събития", каза министър Весела Лечева. 

Тя отбеляза, че Банско и федерацията по ски са заслужили доверието на световната федерация със своята работа през годините.  

"Пожелавам успешни стартове и отлично представяне на българските сноубордисти, които са водени от Радослав Янков. Надявам се, че ще станем свидетели на силно състезание, в което най-добрите сноубордисти ще покажат своите възможности и ще запалят стотици деца по професионалния спорт", добави Лечева.   

Министърът на младежта и спорта пожела късмет и на домакините в променливото време, което изисква от техническите екипи още по-големи усилия и професионализъм за подготовката на състезателното трасе.

В продължение на два дни на пистата "Томба" ще се съревновават над 80 сноубордисти от 20 държави. България ще бъде представена от 6 състезатели. Начело на отбора е носителят на голямата Световна купа в паралелните дисциплини за 2016 Радослав Янков. В предните издания на СК в Банско той има победа и второ място. Жребият му отреди номер 18.

В отбора при мъжете са включени още младите таланти Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев, както и Димитър Ганичев и Михаил Кръшняк. При жените ще участва Теодора Пенчева.