Тазгодишното издание на маратона във Валенсия ще се запомни не само с подобрените рекорди, а и със солидното българско участие. Много наши атлети се представиха отлично, записвайки силни резултати. Най-добро време постигна Кристиян Кирилов ("Жулистан"). Терминатора измина класическата дистанция от 42.195 км за 2:38:45 ч. Кирилов участва в маратона на Валенсия и през 2018 г., когато финишира за 2:55:48 ч. 

Общо 58 бяха българите, които бягаха при страхотна атмосфера из булевардите на испанския град. Ветеранът Александър Димов даде второто най-добро време от нашите представители - 2:55:07 ч., а за по-малко от 3 часа финишираха още Евгени Василев, Радослав Дачев и Людмил Никодимов. 

Силни резултати записаха и Никола Овчарски, Александър Спасов, Георги Димитров-Клечо, Калоян Лобутов и Георги Маджаров.

Няма как да не отбележим отличното време от 3 часа и 7 минути, което постигна Георги Димитров. Маратонецът, родом от Сливен, наруши подготовката си и известно време не тренира заради загубата на баща си. Клечо обаче стисна зъби и даде всичко от себе си, доказвайки, че в трудни моменти човек съумява да се събере и да се представи добре. Резултатът му е подобрен личен рекорд. Своето най-добро постижение подобри и Калоян Лобутов, който имаше 3:18 ч. на маратона в Берлин, а във Валенсия пресече финала за 3 часа и 12 минути. 

При жените най-бърза от българките е Каролина Калибацева (3:21 ч.), а за 3:26 ч. финишира Зорница Даскалова.

"Атмосферата отново беше страхотна. По цялото трасе имаше много публика, включително и оркестри и диджеи, които допълнително вдъхваха сили на 20-те хиляди участника. Много впечатлени останахме и от хора с барабани, окуражаващи ни по трасето", разказаха наши участници на маратона във Валенсия.

Победител в класическата дистанция стана Кинде Атанау от Етиопия с време 2:03:51 ч. Това е рекорд на маратона във Валенсия. И при жените беше подобрено най-доброто постижение. Първа с рекордно време стана Роза Бекеле (Етиопия) - 2:18:30 ч.

Джошуа Чептегей пък постави нов световен рекорд в бягането на шосе на 10 км - 26 минути и 38 секунди. Във Валенсия 23-годишният угандиец свали 6 секунди от върховото постижение на кениеца Патрик Комон от 2010 г.

Георги Димитров-Клечо бяга във Валенсия символично в памет на баща си с неговата любима лента:

Българските участници: