БЛИЦ СПОРТ по традиция ви представя паденията и провалите в българския спорт в края на всяка година. За съжаления и за 2017-а класацията е повече от богата. Екипът ни е подбрал най-запомнящите се неприятни моменти от годината, като те са подредени по хронологичен ред.

Януари
*Стефан Генов напусна Пирин и премина на работа като помощник на Стамен Белчев в ЦСКА. Странното в ситуацията е, че специалистът имаше договор с "орлетата", а ръководството на тима не е наясно, че треньорът си тръгва.
*Хеан Деса със сигурност е един от най-талантливите играчи, обличали екипа на Левски през последните години. Проблемите му с дисциплината обаче са пословични, а "сините" се убедиха сами в това. Перуанецът реши да не се прибира в България за старта на подготовката, тъй като искал да остане в родината си. Впоследствие той бе уволнен дисциплинарно, а Левски го осъди заради своеволията му.
*ЦСКА се раздели с Павел Головодов. „Червените“ разпространиха своята позиция, изразявайки огорчение от действията му, определяйки ги като "неморални и срамни". Впоследствие БЛИЦ СПОРТ разкри, че младокът е нямал договор с клуба и дори през последните месеци не е получил лев от шефовете.

Феврури
*Поведението на българските феновете по време на срещата между Григор Димитров и Йежи Янович от турнира по тенис в София може да се окачестви меко казано като неуместно. Нашите сънародници по никакъв начин не спазиха етикета, което за съжаление беше отразено в повечето световни медии.
*На 22 февруари собственикът на Левски Спас Русев обяви официално, че се оттегля от Левски. Като основна причина той посочи, че е принуден да го направи заради феновете. Собственикът на част от акциите допълни, че през времето, в което бе на "Герена", е бил подложен на натиск и унижение. Спас Русев уточни, че предоставя акциите на "така наречените" фенове и предложи същото да направи и Даниел Боримиров. Впоследствие, след среща на клубните босове и феновете, напрежението се потуши и в крайна сметка Спас Русев продължи да бъде собственик на Левски.

Март
*Валери Божинов изригна срещу селекционера Петър Хубчев, който не го извика за световната квалификация срещу Холандия на „Васил Левски“. Нападателят, който по това време играеше за китайския Мейджоу Хака, заяви: „Явно му казват кои футболисти да вика. Радвам се че Бодуров и Манолев са в отбора. Но не разбирам защо Валери Божинов не е в националния? Явно му казват кой трябва да вика“.
*Няма как да не припомним и комичната ситуация след края на мача между Нефтохимик и Черно море, когато треньорът на вратарите на „шейховете“ Ивайло Петров – Пифа се замеси в забавен инцидент. Той имаше претенции срещу съдийската тройка и падна театрално, след като им поиска обяснение. Петров допря главата си към един от арбитрите, а последвалите действия явно имаха за цел да злепоставят реферите и да им издействат наказание. Впоследствие Пифа се извини, а БФС го наказа за 7 мача.
*Звездата на волейболния Левски Спас Байрев даде положителна допинг проба за употреба на марихуана. Той бе освободен от клуба заради провинението си, а  Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет спря правата му за 2 години. Наказание, което впоследствие бе намалено на 1 година.

*Станимир Стоилов бе на път да нанесе жесток удар по Левски. Бившият треньор на "сините" подаде официална жалба до Лицензионната комисия към Българския футболен съюз, в която апелира да не бъде издаден лиценз на ПФК Левски АД за сезон 2017/2018. Стоилов претендира за възнаграждения, които му се полагат след прекратяване на договора му през 2008 година. Впоследствие „сините“ го дадоха на съд и в момента двете страни са в открита война.
*Фенове на първодивизионния ЦСКА не допуснаха представителя на ЦСКА 1948 Никола Газдов да влезе в залата и да предостави офертата за търга за емблемите и активите на фалиралото ЦСКА. Стигна се дори до сблъсъци на „Българска армия“, които бяха бързо потушени от жандармерията. В крайна сметка търгът беше отложен.

Април
*Веселин Топалов подаде в Прокуратурата сигнал срещу министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Причината - нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със „сагата” ЦСКА.
*По време на дербито между Левски и ЦСКА (0:3) помощник-треньорът на „червените“ Стефан Генов беше ранен от хвърлена бомбичка от фенове на „сините“. За щастие нямаше сериозни последици за здравето на специалиста. Грозните сцени са подобаващо отразени във водещите световни медии.

Май
*Президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов подкрепи предложението на шефа на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) Свен Арне Хансен за ревизиране на световните рекорди. Припомняме, че по-рано през годината норвежецът излезе с подобно предложение, което засяга и световният рекорд на Стефка Костадинова от 30 август 1987 година - 209 сантиметра в скока на височина.
*Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу 25-годишния Иван Стоянов за уговаряне на футболна среща. Той е обвинен в това, че е предложил на непълнолетни футболисти пари, за да повлияят на резултата от мач. Обвиненият е бивш футболист на Гигант (Съединение).
*Появиха се информации, че УЕФА е стартирала разследване на двубоя между Монтана и Славия (3:4) от 15 април заради съмнения в черно тото. За срещата има доклад от 33 страници, в който присъства информация за огромни суми, постъпили като залог за победа на "белите" при 3:3. Малко по-късно стана ясно, че УЕФА е изпратила сигнал до Българския футболен съюз за още един манипулиран двубой от Първа лига. Става дума за срещата от 27-ия кръг на българския шампионат между Ботев – Монтана, завършил с победа за домакините със 7:1.
*УЕФА спря ЦСКА от участие в евротурнирите за следващите две години. Това стана ясно от официално писмо на европейската футболна централа. Решението се основава на член 12 (2) и (3) от правилника за лицензиране на клубовете и финансовия феърплей.
*Нов скандал с черно тото. След победата на Левски с 3:0 над Берое в срещата от Елитната юношеска група до 19 години, треньорът на старозагорци Иван Гаджев алармира за скандални отсъждания на съдийската бригада. Реферът Симеон Великов от Благоевград дава три дузпи, като последната от тях е чак в 96-ата минута и е несъществуваща - играч на Берое чисти топката с глава, а съдията решава да посочи бялата точка. Това кара треньорът на Левски Йордан Петков да нареди на своя играч да не отбелязва гол, а да стреля встрани от вратата. БФС спря правата на главния съдия Симеон Великов и неговите помощници Костадин Тановчев и Евгени Маринков.


Юни
*Дунав (Русе) се появи на мястото на ЦСКА минути преди да започне жребия за първи и втори предварителен кръг на Лига Европа, а "червените" бяха изхвърлени от евротурнирите. Припомняме, че ЦСКА получи временно право да присъства на жребия заради писмо на Арбитражния съд в Лозана, но последната дума трябваше да имат от УЕФА.

Юли
*Левски приключи участието си в Лига Европа още във втория квалификационен кръг. „Сините“ допуснаха две загуби от Хайдук (Сплит) и напуснаха безславно надпреварата.

Август
*Грандиозен сексскандал избухна в българския футбол. Съдийка от Лом разкри, че е бомбардирана с нецензурни съобщения от шефа на областния съвет на БФС в Монтана Ангел Стоянов. След като мераците му останали незадоволени, той започнал да тормози психически жената и да спъва работата й. Скандалът стигна до ФИФА и УЕФА, чиито етични комисии бяха сезирани.
*Провал за българската борба на Световното в Париж. Родните борци останаха без отличие и в трите стила на шампионата.
*Жестоко меле беляза мача от Югозападната Трета лига между Хебър (Пазарджик) и Миньор (Перник) (1:0). Феновете на двата отбор стигнаха до физическа саморазправа, а един от привържениците на перничани дори започна да стреля с т.нар. „римска свещ“. Видео от грозните сцени се превърнаха в световен хит.

Септември
*Фенове на Локомотив (Пловдив) прекъснаха тренировката на тима след загуба с 0:5 от Пирин. Привържениците поискаха обяснение от „смърфовете“ и треньора Воин Войнов. За щастие от сериозни сблъсъци не се стигна.
*Страхотен скандал избухна между ръководството на Левски и бившия спортен директор и капитана на „сините“ Станислав Ангелов. Причината – случващото се в школата на клуба на стадион „Раковски“, на която Пелето беше шеф. Той бе освободен от поста, тъй като еднолично събирал такси от родителите на децата, които не отчита.
*На изключително странна ситуация станахме свидетели в женския национален отбор по волейбол. Тимът замина за европейското първенство в Азербайджан и Грузия без лекар и физиотерапевт. Впоследствие момичетата ни стигнаха до 1/4-финалите, където допуснаха драматично поражение с 2:3 от Германия. След завръщането на отбора в България капитанката Елица Василева се разплака на летището и заяви, че треньорът Иван Сеферинов не е подкрепил момичетата по време на форума и не е давал необходимите указания.

Октомври
*Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) отстрани България от участие във всякакви международни състезания за една година заради неплатената глоба от 500 хиляди долара. 
По-рано Българската федерация по вдигане на тежести беше отстранена в пълен състав от участия заради положителна допинг-проба на 11 щангисти, дадена през март 2015 година. Тогава нашите състезатели дадоха положителен тест от анаболния стероид станозолол. В хода на разследването стана ясно, че българските тежкоатлети са жертва на чужда небрежност.
*Легендата на българския футбол Христо Стоичков обвини във франкизъм вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария. Повод за изказването му станаха грозните сцени по време на реферндума в Каталуния, когато беше упражнено полицейско насилие спрямо невинни граждани. Камата беше заплашен със съд, а България взе решение той да бъде освободен от поста почетен консул на страната в Кралствo Испания. 
*Очакваният боксов сблъсък между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев пропадна. Дни преди двубоя в Кардиф Кобрата получи  контузия в рамото, която му попречи да излезе на ринга срещу британеца.

Ноември
*Женският национален отбор по баскетбол допусна една от най-срамните си загуби. Тимът на Стефан Михайлов падна с 42:92 в зала „Универсиада“ от Испания в първа среща от квалификациите за Евробаскет 2019.
*Известният журналист Петър Волгин си навлече гнева на мнозина, след като написа скандален коментар по повод успехите на Григор Димитров. „Да превръщаш някакъв спортист в идол, да се възторгваш от победите му или да ревеш при загубите му е признак на много, ама наистина много нисък интелект", написа Волгин.
* Любослав Пенев поиска от ръководството на Валенсия да го освободи от треньорския пост начело на втория отбор. Българският специалист вбеси босовете на „прилепите“, като им заяви, че иска да се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. Впоследствие от клуба изразиха публично огорчението си от некоректното отношение на Любо.
*Срещата между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА (0:1) от 17-ия кръг на Първа лига бе прекъсната временно заради жесток бой на пистата между фенове на двата тима.

Декември
*Цялата футболна есен беше съпътствана от много скандали, свързани със съдийски отсъждание. Такъв имаше и в последното за годината дерби между ЦСКА и Лудогорец от 1/4-финалитеза Купата на България (2:1 след продължения). Съдията Георги Кабаков се превърна в главно действащо лице в мача с някои спорни отсъждания, заради които и от двата клуба изразиха претенции. Впоследствие стана ясно, че той ще бъде сериозно наказан от Съдийската комисия. За капак Кабаков, който трябваше да получи приза за "Съдия на годината", беше изваден от Топ 3.