Норвежецът Карстен Вархолм постави нов световен рекорд в бягането на 400 метра с препятствия. Това стана по време на състезанието от веригата „Диамантената лига“ в Осло.

25-годишният Вархолм премина дистанцията за 46,70 секунди. Това е само с осем стотни от секундата по-добро от досегашния световен рекорд, поставен от американеца Кевин Йънг на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. (46,78 секунди).

„Това беше перфектният момент. Поставих рекорда в родината си. Сред публиката бяха семейството и приятелите ми. От много време се говореше за този рекорд, който стоеше неподобрен от 29 години. Той беше по-стар от мен самия“, обяви Вархолм след края на състезанието.

Постижението на норвежеца идва по-малко от седмица, след като американецът Рей Бенджамин бяга само на пет стотни от секундата зад световния рекорд на Кевин Йънг по време на олимпийските квалификации на САЩ в Юджийн (щат Орегон).

Сега бягането на 400 метра с препятствия на олимпийските игри в Токио се очертава да бъде изключително интересно. Освен Вархолм и Бенджамин, там ще участва и катарецът Абдеррахман Самба, който държи четвъртото най-добро време в историята на дисциплината.