Шведът Арманд Дюплантис счупи световния рекорд в овчарския скок. По време състезанието от „Диамантената лига“ в Рим той преодоля 6,15 метра. По този начин 20-годишният атлет, наричан Мондо, подобри върховото постижение от 6,14 метра на открито, поставено от Сергей Бубка през 1994 г. Резултатът на легендарния украинец беше считан за вечен в леката атлетика.

Това е втори световен рекорд, който Дюплантис чупи в рамките на 2020 г. През февруари той подобри и постижението в зала, преодолявайки първо 6,17, а няколко дни по-късно и 6,18. Предишният рекорд беше на Рено Лавиени от 6,16, поставен през 2014 г. Така французинът подобри върховия резултат на Сергей Бубка от 1993 г. - 6,15 метра.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

„Най-накрая подобрих този световен рекорд. Много исках да скоча 6,15 метра. Това беше огромна тежест върху раменете ми. Чувствах се длъжен да го направя, за да спрат постоянните въпроси кога ще счупя рекорда. Сега повече изпитах облекчение, а не радост“, заяви Дюплантис след върховия си скок в Рим.

„Поздравления за Арманд Дюплантис, който подобри моя рекорд. Резултатът му е потресаващ“, коментира самият Сергей Бубка, който в момента е президент на Украинския олимпийски комитет.