След като атиняните побеждават персите в битката при Маратон през 490 година пр.Хр. и успяват да устоят на втората персийска инвазия в Саламин през 480 година пр.Хр., Атина се превръща във върховната мощ на Гърция. Градът, в който боговете си правят срещи с простосмъртните. 

Мястото, до което войникът Фидипид дотичва от Маратон, едва изрича "Никикамен!" (б.р. - Победихме!) и умира от умора, след като съобщава радостната вест.

Всеки, който поне малко се интересува от спорт знае, че Гърция е родината на Олимпийските игри. Който пък се интересува от маратонско бягане, знае легендата за първия маратонец... 

Ежегодно в Атина се стичат маратонци, а и немалко ентусиасти от цял свят, които решават (някои се престрашават) да пробягат разстоянието между Маратон и Атина, да изпитат невероятното чувство, окичвайки се доволно с ценния медал, след като преодолеят дистанцията на автентичния маратон. Маратонът, който неслучайно е определян като един от най-трудните заради изкачванията, а и спусканията, в oпределени моменти от трасето. 

На 11.11.2018 г. се проведе 36-ото издание на легендарния Атински маратон. Едва ли има изненадани от поредните кенийски победи - Бримин Кипкорир при мъжете (2 часа, 10 минути и 56 секунди) и Шелмит Муриуки при жените (2:36:46 ч.).

72-ма българи също постигнаха своите победи. Пресякохме финала, преодолявайки дистанцията от 42.195 км и финиширайки не къде да е, а в една от знаковите точки в историята на Олимпийските игри - стадион "Панатенаик" (Мраморният стадион). Mястото, където се провеждат първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г. Зa да стигнеш до там обаче, е нужно да демонстрираш бегови умения, а и невероятна воля и дух. Хиляди бегачи също така трябваше и да превъзмогват болката, само и само да достигнат финала и да получат ценното отличие - медалът, който наистина доста тежи. Умората при мнозина си каза думата в последните километри, когато край трасето имаше безброй крампирали бегачи, някои дори припадаха и медицинските лица незабавно се стичаха на помощ.

Тази година по трасето от Маратон до Атина сили мериха рекордните 19 хиляди участници. Финишираха и немалко инвалиди, подпомагани от свои близки, които им подариха незабравимото преживяване. 

Уникалната атмосфера се усещаше още преди старта. Някои от участниците избраха да "се заредят" при боговете. В дните преди голямото събитие хиляди от цял свят посетиха другото много специално място в Атина - Акропола (Квартала на боговете). Няма как да не се впечатлиш от Партенона - шедьовърът на древногръцката архитектура. Храмът, посветен на боговете. 

Мраморният стадион вчера се изпълни с хиляди щастливи маратонци. По-голямата част от тях логично бяха доволни от геройските си постъпки. Защото при мнозина героизъм е дори да успееш да финишираш в маратон. Само като си представиш колко дълго е всъщност разстоянието от 42 километра... Май наистина не е за всеки. 

Редица българи постигнаха добри резултати. Най-добро време записа Иво Михов - 3 часа, 12 минути и 5 секунди. Цоньо Пенев финишира за 3:15:42 ч., Георги Петров - 3:18:36 ч., Георги Маринов (3:21:21 ч.) и други. За Петров, който е един от треньорите в "Adidas Runners Sofia", това беше дебют на класически маратон. Резултатът на Жоро наистина е впечатляващ, като се има предвид, че стартира чак от последния 11-и блок и до десетия километър, а и след това, трябваше да се промушва през тълпата от бегачи, проправяйки си път напред към финала. 

Групата на "Adidas Runners Sofia", начело с капитаните и треньори Надя Младенова и Калин Стоянов, несъмнено беше най-мощната от България. Надето също се представи много силно. Дългогодишната национална състезателка по карате шотокан, която е и световна шампионка, постигна времето от 3:55:13 ч. в дебюта си на маратон. След като до този момент не беше пробягвала толкова дълга дистанция наведнъж. 

Работещите с голям ентусиазъм капитани и треньори, а и всички, които са част от "Adidas Runners Sofia", са амбицирани да продължат по правилния път, който със сигурност ще доведе и до по-добрите резултати в бъдеще. Групата за бегачи, на които се осигуряват безплатни тренировки вече няколко месеца, бързо набра популярност, а много скоро ще има и свой клуб, членуващ в родната федерация по лека атлетика. "Adidas Runners Sofia" също така обезпечи участието на деветимата си представители на маратона в Атина.

Най-бърза от българките пък беше Джейн Димитрова (3:51:53 ч.). Плътно зад нея в класирането се нареждат сестрите Антония и Камелия Георгиеви. В дебюта си на маратон Тони успя да финишира за 3:51:55 ч. Камелия пък за 3:53:22 ч. И то само седмица, след като двете се представиха силно и в ултрамаратона "Кениън Крийк". Дебют на маратон записа и Надежда Стоянова, която финишира за 4 часа и 10 минути. Четири минути след нея се нареди Ралица Ангелова, за която това беше четвърти маратон през годината. Само седмица по-рано тя финишира и на маратона в Дъблин.

За много от бегачите постигнатото време не е най-важното. На първо място е назабравимото преживяване, което всички изпитаха, участвали, а и финиширали в Автентичния Маратон в Атина. Само в голямото семейство маратонци, впускали се в безброй състезания, знаем колко сладко е да преминеш под арката в Мраморния стадион, намиращ се само на метри от Квартала на боговете. Честито на всички, постигнали своята победа в Атина! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Класирането на българските участници на маратона  в Атина: