Осем български спортисти ще представят страната ни на 14-те Параолимпийски игри, които ще се проведат в Лондон от 29 август до 9 септември. На официална церемония в „Арена Армеец София” Министерството на физическото възпитание и спорта изпрати с пожелание за успех и спортни победи нашите параолимпийци Иванка Колева, Стела Енева, Радослав Златанов, Мустафа Юсеинов, Даниела Тодорова, Дечко Овчаров, Ружди Ружди и Ивомира Михайлова, както и техните треньори.

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов поздрави спортистите и треньорите за това, че в нелека конкуренция са спечелили право за участие в Параолимпийските игри и им пожела успешно преминаване на последния етап от подготовката им, който ще бъде в Лондон.

„Пожелавам ви да изпитате радост от участието си в Параолимпийските игри, а успехите сами ще дойдат, когато човек върши работата си с удоволствие. Бъдете живи и здрави и успешно представяне”, каза по време на церемонията Иван Ценов и подари на всички състезатели по един български трикольор, който да развяват с радост от успехите и постиженията си в английската столица.
http://mpes.government.bg/WebAdministration/SportMinistryDocuments/PressCenter/Gallery/PARAOLIMPIIZI%20-%2021.08.2012/_MPS6689.JPG
От името на параолимпийците голямата наша спортистка - световна и европейска шампионка Стела Енева, категорично заяви, че състезателите са задоволени с всичко за пълноценни тренировки, имат необходимата база за подготовка и възстановяване. „Досега винаги сме се представяли достойно и занапред ще бъде така. Надявам се да донесем поне 2-3 медала от Лондон”, каза Стела Енева.

Председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов припомни, че в продължение на 4 години тези наши спортисти са воювали по спортните терени на Европа и на света, за да постигнат резултати, които им позволяват да участват в Параолимпийските игри. По думите му това означава, че те са минимум между десетте най-силни спортисти в света в момента. Лалов благодари на Министерството на физическото възпитание и спорта за всичко, което прави за параолимпийския спорт и изрази надежда, че с резултатите си на Параолимпиадата състезателите ще отговорят на тези грижи и внимание.

„Надявам се като плод на упоритата ви подготовка и на вашето старание, голяма воля и силен дух, преодолявайки в много случаи и болка, да постигнете максимума на своите възможности и най-добри лични резултати, които със сигурност ще ви осигурят достойно класиране. Желая ви да бъдете здрави и успешни стартове”, пожела на спортистите Илия Лалов.

Българските състезатели са донесли на България 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала от Параолимпийски игри от първото наше участие в Сеул през 1988 г. досега. Към тях се прибавят още 2 четвърти места, 4 пети и 8 шести места.