Италианецът Алесандро Петаки спечели третия етап на Джиро д`Италия и облече розовата фланелка като водач в генералното класиране.

Спринтьорът от тима на LPR, който спечели и неделния втори етап, пресече финалната линия за 4 часа, 45 минути и 27 секунди, след като в края на етапа лидерството се сменяше на няколко пъти.
 
198-километровият предимно равнинен етап от Градо до Валдобиадене даваше предимство на спринтьорите, но британецът Марк Кавендиш остана назад в групата и не успя да запази притежанието на розовата фланелка.
 
Група от петима колоездачи, сред които италианците Джузепе Палумбо и Мауро Факи, води през по-голямата част от етапа, но на 163-ия километър бе застигната от основната колона.
 
По време на етапа американският състезател Кристиан Ванде Велде падна и напусна участието си в Обиколката на Италия. Той бе откаран незабавно в болница, но от клуба му Гармин-Слипстрийм обявиха, че още не е ясна сериозността на травмите.
 
Ванде Велде и съотборникът му Дейвид Забриски се сблъскаха на 140-ия километър. Забриски успя да се качи отново на велосипеда и да продължи в състезанието, докато Ванде Велде остана на земята.
 
Ванде Велде завърши на пето място в миналогодишния Тур дьо Франс. През миналата година той бе носител на розовата фланелка, след като отборът му Гармин спечели първия отборен етап на Джиро д`Италия./БЛИЦ