През декември 2017 година искам да плувам в Антарктида, обяви в Пресклуб “България” многократният победител в открити води на дълги дистанции, световният рекордьор по прекосяване на Ламанша Петър Стойчев ден след завръщането си от Германия, където постави нов световен рекорд – 1000 метра в ледена вода за 12.15 мин. Маратонецът не разкри подробности от проекта за ледения континент, но уточни, че групата участници в експеримента ще тръгне от Аржентина. Стойчев е твърдо решен да доведе идеята до успешен край. Ако до края на тази година това не стане, сигурно ще е през 2018 г., добави той.

От 2 години насам Петър Стойчев е пленен от страстта да плува при температура на водата под 5 градуса, каквото е изискването на Международната асоциация по ледено плуване /International Ice Swimming Association/. През 2015 г. организацията провежда Първо Световно първенство в Мурманск (Русия), където българинът е поканен да гостува. “Тогава се запалих”, припомни си той. Благодарение на своя треньор Красимир Туманов той поддържа формата си с ежедневни леки тренировки и така намира място сред най-добрите състезатели-претенденти за медалите на Световното първенство в Германия миналата седмица. Дисциплината е само една – на 1000 м, а общият брой на участниците е 120 души в различни възрасти от 27 страни. В първите 100 м усещането от студа е неприятно, но след това не е така. Адреналинът помага, стана ясно от думите на Стойчев.

Победителят и световен рекордьор поясни, че не самото плуване, а бързото възстановяване след това е проблем – да си потопиш веднага краката в студена вода, но със значително по-висока температура – 10-15 градуса, да се увиваш в топли хавлии, да влезеш в сауната, да си облечеш сухи и топли дрехи. “Всички, които се занимават с ледено плуване, не се разболяват”, сподели още от своя опит световният рекордьор.

Той обаче изненадващо за всички вижда себе си мързелив, отпуснат. Може някой друг да подобри рекорда ми, защото 12.15 мин. не е резултатът, който щях да постигна преди 4-5 години, заяви Стойчев, който прави сравнение със своите резултати в минало време, когато по 7-8 часа дневно е прекарвал в басейна.   

За да се подготвя редовно, Стойчев е благодарен на министър Кралев, който буквално е спасил басейна “Спартак” от ликвидация. Подменени са всички филтри в басейна, а преди месец е обновен и детският басейн.