По най-дългия туристически маршрут у нас - Ком - Емине, отново става горещо. Известният ултрамаратонец Божидар Антонов ще направи опит да подобри рекорда, изминавайки по-бързо от Кирил Николов 600-те километра по билото на Стара планина. Дизела постави върховото постижение през 2015 година, когато се представи феноменално и финишира за 4 дни, 13 часа и 5 минути

Тогава Николов подобри с цели 21 часа и 5 минути предишния рекорд, който принадлежеше именно на Божидар Антонов. Сега веганът, родом от Кърджали, ще опита да стигне по-бързо от Дизела до нос Емине. Антонов "загря" за тежкото предизвикателство с участие в "Мальовица Скайрън" преди дни, където зае четвърто място в 19-километровата дистанция, преминаваща през връх Мальовица.

Ултрамаратонецът познава перфектно маршрута по Ком - Емине, след като е пробягвал дистанцията вече няколко пъти. През миналото лято травма попречи на Антонов да финишира, принуждавайки го да се откаже на около 140 километра преди морето. 

И това лято стотици туристи и бегачи, както и колоездачи, са по трасето на Ком - Емине. Някои вече го преминаха, и то успешно. Един от тях е Момчил Момчилов, родом от Казанлък, който стигна до финалната точка - нос Емине, за 7 дни, 18 часа и 24 минути.

"Завърши походът ми от връх Ком до нос Емине (старт в 6:01 часа на 30.7. - финал в 0:24 часа на 7.08.2018 г.). Трети опит за личен рекорд. Миналата година Николай Георгиев предложи да ме съпортва по проходите, и тази година го реализирахме. Благодаря на Мими за логистиката до Петрохански проход и подкрепата на Витиня. На Стоян, че ми докара багажа на Кашана и го предаде на Ники("the supporter", който от Беклемето до с. Сини рид ме чакаше по проходите). На Ради Милев затова, че ми прави компания от Узана до Бузлуджа. На родителите ми за кюфтетата и пълнените чушки на Бузлуджа. И накрая, но не на последно място на Твърдишката група - Мирослав Дяков и Тодор Азманов, че се поразходихме заедно последните 50 км, и Гецата - "the transporter". Без вас нямаше да е същото!", сподели доволният Момчил Момчилов във "Фейсбук".

"В категория килограми (90+), във възрастова категория (45+). В категория самостоятелно преминаване и организация, Момчил събори всички рекорди и постави началото на нова ера в преминаването на Е3 от нас простосмъртните", отчете друг от изминавалите успешно Ком - Емине - Тодор Азманов от твърдишкия отбор "ТичанеМуЕМайката". 

Преди него успешно се представи и Калоян Пейчев, който измина "Голямото Е", част от което е Ком - Емине. "Голямото Е си се оказа голяма работа! Не, че съм смятал, че няма да е предизвикателство. Но пробягването на трите най-дълги маршрута в България накуп си е много сериозно нещо. От идея до осъществяване ми бяха необходими 11 месеца. Ако мога да обобщя в няколко изречения как премина тази Експедиция: общо време за преминаване 26 дни - Е3 за 11, Е4 за 5 и Е8 за 8 дни. Един ден забавяне от предварителния план по Ком-Емине, заради усилващата се болка в левия глезен. Един допълнителен почивен ден преди Е4, пак заради тази контузия в глезена. След взетите мерки контузията започна да отшумява и успях да направя Е4 и Е8 без почивен ден между тях! С огромно удоволствие пробягах последните 8 км по асфалта от вр. Шейновец до с. Мезек, на места и с темпо под 5 мин/км. Просто ми беше страшен кеф! С удовлетворение от това, че нямам контузии и съответно финиширах с голяма усмивка и облекчение. Дали бих го направил пак? В момента не искам да мисля за такива работи. Ще ми трябва доста време, за да осмисля и да се насладя на всичко, което ми се случи през последния месец. Със сигурност зная, че бягането е здраве. Зная, че в комбинация с планинския въздух, вода и гледки - бягането е магия, която всеки може и заслужава да изживее. С думи не мога да се отблагодаря на всички, които бяха съпричастни към осъществяването на тази моя мечта! Но нека всеки знае, че съм Благодарен с цялото си сърце... Благодаря на всички и на всичко за последния месец! Преследвайте мечтите си... СЕГА!", написа Калоян Пейчев, който в част от дългия маршрут беше подкрепен и от Антония Григорова. Участничката на три зимни Олимпиади държи рекорда при жените за най-бързо преминаване на Ком - Емине. На 7 август миналата година Григорова стигна до морето, финиширайки за 5 дни и 23 часа.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ