Бившият колоездач Роберт Хутира почина на 76-годишна възраст след продължителна борба с редица здравословни проблеми. Той е известен не само като един от най-добрите състезатели на Чехословакия през 60-те и 70-те години на ХХ век, но и като човекът, извършил едно от най-уникалните бягства от комунистическия режим в страната.

Въпреки че става двукратен шампион на Чехословакия, Хутира има редица проблеми с комунистите. Те му забраняват да се състезава извън територията на страната. Затова решава да избяга, за да осъществи мечтата си да живее в САЩ.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Построява летателен балон от различни текстилни тъкани, но първият му опит е неуспешен. Платът се запалва. Преди да се пробва за втори път, прави редица изпитания с различни материали. В крайна сметка опитва да постигне дори водонепроницаем ефект. С ламарина да подсилва коша на балона, за да го предпази от огъня и ударите. На любопитните съседи обяснява, че прави поставка за саксии.

На 7 септември 1983 г. Хутира, неговата съпруга Яна, 14-годишната им дъщеря и 11-годишният им син излитат с балона от Божице (район Зноймо). По време на полета им се налага принудително кацане, тъй като забравят да сменят газовата бутилка. Въпреки откритата по тях стрелба от граничните служби, те успяват да преминат на австрийска територия.

„Бях си закрепил колелото на балона и го ползвахме като котва, за да слезем на земята. Помогна това, че се закачи за последния ред на едно лозе. По време на това пътуване в продължение на 55 минути бяхме между живота и смъртта“, признава бившият колоездач в биографичната си книга.

От Австрия семейството се мести в САЩ, където дори е прието от президента Роналд Рейгън. Установяват се в Колорадо. През годините Роберт Хутира получава сърдечни проблеми. Поставен му е пейсмейкър, който на три пъти спасява живота му.

Десетилетия по-късно семейството се връща в Чехия и започва да живее в Лухачовице. Преди няколко години Хутира получава сърдечен удар, но се възстановява. Сега обаче тялото му най-накрая се предава пред многобройните здравословни проблеми.