ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Една от легендите на британската лека атлетика Брайън Хенсън почина на 89-годишна възраст. Той ще остане в историята на спорта не само с постиженията си, но е по-известен на широката общественост със странния си развод.

На 28 май 1955 г. Хенсън става петият човек в историята, пробягал една миля (около 1,6 км) за по-малко от четири минути. В същия момент той става първият атлет, който не печели състезание с такъв резултат. Финишира трети зад Роджър Банистър и Джон Ланди.

На олимпийските игри в Мелбърн британецът е близо до олимпийската титла на 1500 метра, но в уникален финален спринт губи битката за медалите и е изпреварен от четирима конкуренти.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Брайън Хенсън печели европейската титла на 1500 метра по време на първенството в Стокхолм през 1958 г. Има и два сребърни медала в бяганията на 880 ярда (около 800 метра) на Игрите на Британската общност през 1954 и 1958 г.

Въпреки спортните си постижения, Хенсън ще остане известен като човекът с най-странния развод. В края на 50-те години неговият случай е широко коментиран в световните медии.

Той подава молба за разтрогване на брака си с Робърта Басфорд, тъй като съпругата му не желаела да консумират брака си и предпочитала да прекарва времето си в компанията на домашното куче Фриц. Няколко години по-късно се жени за Алисън Блейклок, от която има три деца. През 1980 г. отново се развежда. Последва и трети брак. Вдига сватба с Мариън Стиф, която му ражда четири деца.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК

Брайън Хенсън с първата си съпруга Робърта Басфорд и кучето Фриц