Легендарният алпинист Анг Рита, който е рекордьор с десет изкачвания без кислород на най-високия връх в света Еверест, почина на 72-годишна възраст. Анг Рита, който бе наричан “снежния леопард”, е починал в дома на дъщеря си в Катманду, съобщи неговият близък приятел и президент на Непалската планинарска асоциация Анг Тшеринг.

“В своя зенит Анг Рита бе най-силният алпинист в света и звезда. Това е голяма загуба за планинарската общност”, коментира Анг Тшеринг. Шерпът Анг Рита изкачва високият 8848 метра връх Еверест без кислород за първи път през 1983 година, а в следващите 13 години го прави още девет пъти. Той реализира и първото зимно изкачване на Еверест без кислород през 1987 година.

Роденият в региона на Еверест Анг Рита започва с алпинизма още в тийнейджърските си години, но след 1996 година получава проблеми с бъбреците и спира изкачванията си на световния връх.

Рекордът за най-много изкачвания на Еверест се държи от Ками Рита – 24, но повечето от тях с използването на бутилиран кислород.