На 99-годишна възраст почина най-възрастният хокеист в света Марк Сертич от Дулут (щат Минесота). Той беше вписан в Книгата с рекордите на „Гинес“ като най-стария, активно играещ хокей на лед, човек в света.

Той навърши 99 години на 18 юли и специално за празника неговите съграждани организираха нечуван парад, при който линейки, пожарни автомобили, полицейски патрулки и колите на неговите познати минаха пред дома на Сертич. Това беше единственият начин на неговите приятели да му подарят незабравим празник в условията на сериозните рестрикции заради пандемията от коронавируса.

До последните си дни Сертич играеше хокейни мачове по два пъти в седмицата с отбора на пенсионираните пожарникари от Дулут. Той е и ветеран от Втората световна война като е участвал в спирането на хитлеристките войски при офанзивата им в Ардените, както и при освобождаването на концлагера Маутхаузен край Линц.

Синовете и внуците на Марк Сертич също играят хокей, но само един от тях успява да направи професионална кариера. През 2002 г. внукът Анди Сертич е избран от Питсбърг Пингуинс в петия кръг на драфта на НХЛ. До отбора на „пингвините“ обаче така и не стига. Прекарва кариерата си в тимове от Хокейната лига на Източното крайбрежие на САЩ и в Европа.

През 2009 г. става част от хърватския Медвешчак (Загреб), а първата му задача след това е да организира пътуване на дядо си до родината на техните предци. След това го води в Австрия, за да види отново концлагера Маутхаузен.

„Два пъти през живота си съм виждал баща ми да плаче. Единият случай беше, когато майка ми почина, а вторият беше при посещението на концлагера“, твърди синът Стив Сертич.