Големи български имена от спорта се очаква да присъстват днес на тържество по случай 70 години от създаването на Национална спортна академия (НСА) в... Чикаго. Сред тях е и легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев.

“Поканиха ме и ще отида", информира пред "Труд" Старшията от Сан Франциско, където той работи вече трета година. - "Знам, че ще има и други спортни хора, но кои точно - ще видя на място.”

Тържеството се прави от организационен комитет в “българския” град на САЩ, местния вестник “България” и консулството в Чикаго. Поканени са знаменитият ни гимнастик Стоян Делчев, скиорът Митко Хаджиев, футболната звезда Цветан Йончев и други спортисти, заселили се вече трайно в Америка. Сред официалните гости се чака и бившият ректор на НСА проф. Лъчезар Димитров, както и преподаватели от учебното заведение.

След визитата си в Чикаго Абаджиев ще пътува за Флорида, където ще изнесе лекции за своята методика.

“Следях с интерес европейското първенство в Анталия и искам да поздравя състезателите, треньорите и федерацията ни", заяви Абаджиев, който на 12 февруари навърши 80 години.

"Приятно съм изненадан, защото в отбора са момчета, които не познавам, но имат бъдеще. Нямахме нищо в щангите в последните три години и това, което направиха, е скок в развитието и знак за добро бъдеще. Искам да поздравя и специално треньора на мъжете Иван Иванов. Аз го бях предложил на поста още през 2001 г., но ме изиграха и не се получи. Сега той показва, че може да направи много за нашия спорт, само да има подкрепата на федерацията. Българските щанги може да се възстановят и имат бъдеще. И оценката на федерацията е положителна и пожелавам на добър път. Когато си дойдох в България, не отидох в офиса на федерацията, защото съм обиден като цяло за отношението към мен. Но това е дълга тема и не ми се иска повече да говоря по тази тема”, каза още Абаджията.