Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева прие по негова молба посланика на Република Турция у нас г-н Сюлейман Гьокче.

Проф. Георгиева запозна своя гост с развитието на спорта в България като управление и неговата инфраструктура. Добрите съседски взаимоотношения между двете страни се развиват в много области на обществено-икономическия живот, а в областта на спорта има многогодишни традиции и полезни контакти.

„За мен е удоволствие да приема Н. Пр. посланик Гьокче и взаимно да се запознаем с постиженията в областта на спорта и на младежта в двете страни – заяви министър Георгиева. – Ние си сътрудничим чрез обмен на треньори и състезатели в спортове като борба, волейбол, вдигане на тежести. Тези връзки допринасят за постигане на по-високи спортни резултати и от българските, и от турските спортисти”.

Н. Пр. посланикът на Турция у нас благодари за приема от страна на министър Георгиева и я запозна с най-близките планове за сътрудничество в спортната и младежката сфера.

„Благодаря на проф. Георгиева, че бях приет от нея. От своя страна я запознах с политиката на отворени врати на посолството на република Турция в България, която ще провеждам в моя мандат тук”, заяви турският посланик.

Турското посолство ще организира детски и младежки фестивали, като ще бъдат поканени деца, ученици, български студенти и техни турски колеги, които следват в България. В областта на спорта се предвижда разширяване на двустранните контакти, а първата среща между министрите на младежта и спорта на двете страни ще бъде в края на април във Варна по време на срещата на ресорните министри на страните от Черноморското икономическо сътрудничество.

Посланик Сюлейман Гьокче отправи покана към министър Георгиева от името на турския министър на спорта, да посети през месец юли в Одрин турнира по т. нар. „мазни борби” – традиционни за южната ни съседка.