Силният тим на Полша продължи победния си ход на световното първенство по хандбал, което се провежда в Доха (Катар). Този път жертва на „дружина полска“ стана Русия, която беше надвита в изключителна драма с 26:25.
 
Срещата като цяло беше равностойна и протече с непрекъсната гонитба в резултата. Руснаците водеха почти през цялото време, а поляците догонваха. Девет минути преди края на мача „сборная“ дръпна с три точки преднина (24:21) и се очакваше това да пречупи съперника. Вместо това обаче, подкрепяни от невероятната си публика, поляците успяха да изравнят и тогава настъпи инфарктният финал.
 
С феноменални спасявания се отчете ветеранът на вратата на Полша Славомир Шмал, който буквално отчая нападателите на Русия. Костя Игропуло го проби само веднъж и то от дузпа за 25:24. Ветеранът и любимец на полските фенове Карол Биелецки (играе с очила) изравни за 25:25, а при ответната атака Шмал направи поредното си геройство. Избитата топка попадна във Вишниевски, който хладнокръвно простреля руския страж Вадим Богданов за крайното 26:25.
 
В отчаянието си треньорът на „сборная“ Олег Кулешов извади Богданов и пусна на негово място полеви играч, но полската стена издържа и тази атака и заслужено ликува с двете точки. Отново фатално сбърка Павел Атман, който в последните секунди се опита да подаде, но неточно. По ирония на съдбата същата сценка се случи и в предишната среща срещу Германия, когато руснаците отстъпиха с 26:27.
 
Сега тяхната задача за престижно класирате в предварителната група се утежнява, а Полша на практика си осигури място сред първите четири. В друг интересен мач от същата Група „D“ Дания и Германия завършиха 30:30.
 
ОСТАНАЛИТЕ РЕЗУЛТАТИ
Аржентина – Саудитска Арабия 32:20
Чехия – Египет 24:27
Франция – Исландия 26:26
Швеция – Алжир 27:19

Милен Димитров, специален пратеник на БЛИЦ в Катар