ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Легендарният Иван Иванов, който близо 12 години бе начело на националния тим по вдигане на тежести, е свален от поста с еднолично решение на президента на федерацията Неделчо Колев, пише „Мач Телеграф“. Освен Иван Иванов са отстранени и неговите помощници.

На 5 януари в Министерството на младежта и спорта е входиран план за подготовка на тежкоатлетите в предолимпийската 2023 година. В него като треньори на националния тим са вписани Пламен Аспарухов, Кристияна Колева и Лъчезар Кишкилов.

Решението на Неделчо Колев обаче е противозаконно, защото не е взето от Управителния съвет, както е по правилник, а еднолично. По този повод то може да бъде атакувано в съда.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Както е известно, катаклизмите в българските щанги се засилиха, откакто има двувластие на върха. От една страна е избраният през 2021-а с пълно мнозинство Ариф Маджид, който обаче още не е вписан в съда заради процедурни хватки. Неделчо Колев реално не е спирал да управлява федерацията, а националите много пъти алармираха, че той саботира подготовката и участията им на големи първенства и не им дава заплати. Те многократно заплашиха, че няма да тренират при друг специалист освен Иван Иванов.

Пламен Аспарухов водеше националите по време на два периода до момента – 2001-04 и 2007-08, като в тях Кристияна Колева и Лъчезар Кишкилов работеха като негови помощници. При него е и последният досега олимпийски шампион в щангите – Милен Добрев. Легендарният щангист от село Житница, който вече не е между живите, взе златото в Атина 2004 в кат. 94 кг.

При Аспарухов имаше много успехи, но и много скандали с допинг, като последният едва не закри вдигането на тежести в България. През 2008 г. целят ни тим, с изключение на Милен Добрев, „изгоря“ и беше изхвърлен от олимпийските игри в Пекин.

При Аспарухов бе и последният ни световен шампион преди Карлос Насар през 2021-а да върне златните времена на щангите след 14-годишно прекъсване. Става въпрос за световната титла на Иван Стоицов през 2007 г. в Чангмей, Тайланд.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК