Милен Добрев е последният българин с олимпийска титла по вдигане на тежести. Така, както е тръгнало, може никога да нямаме друг след него. Той печели златото в категория до 94 кг на летните игри в Атина през 2004 г. Четири лета по-късно, когато целият национален отбор гръмна с положителни проби месец преди Пекин, само той остана без да е оцапан с допинг. Как мина между капките, само Милен си знае, но щангистът повече не се качи на подиума.
 
Днес Добрев мисли единствено кога и как ще се качи отново в собствен автомобил, защото такъв от известно време няма. Немотията така го е притиснала, че се принуди да преглътне собственото его, да се прости с нрава на кибритлия и да помоли родителите си да го приберат обратно под своя покрив – в село Житница, община Калояново.
 
В рамките на пет години след триумфа си в гръцката столица Добрев успява по най-глупавия начин да похарчи всичките си спестявания. Според запознати, състоянието му преди да забрави откъде е тръгнал възлиза на близо половин милион лева. Първата му работа, след като се завръща у нас, е да си намери подходяща за осанката и известността си кола. Бързо вади 100 000 евро от банковата си сметка, за да задоволи мъжката си прищявка. Да не говорим, че от септември 2004-та, та чак до рождения си ден през февруари следващата година откритието на легендарния треньор Иван Абаджиев не помни колко пъти е бил трезвен и колко пъти е шофирал на градус тузарското си ауди.
 
Милен замръква по кръчмите на Пловдив и осъмва в местните дискотеки, черпейки куцо и сакато - познати и непознати. Всички пият и ядат за негова сметка, ама готовите пари се харчат най-бързо и летят най-неусетно.
Тежкоатлетът е доста суетен. Не щади средства да е облечен от главата до петите в скъпи маркови дрешки, угажда си и се кичи със златни ланци - любимият аксесоар на дебеловратите момчета от щангите и борбата в хода на прехода у нас. Не брои и столевките, които тика в джоба на все още настоящото си тогава гадже - Кика Димитрова, а бургазлийката на свой ред иска още и още, за да е ежедневно с нова прическа и с нов, още по-екстравагантен маникюр.
 
Върхът на глупостта му настъпва през 2009-та, когато подлъган от свой близък приятел се хваща на хорото да внася в България известна марка автомобилни масла. Добрев инвестира над 100 000 лева, закупуват се тонове масло отвъд океана, плащат се щури пари за митница преди допускането им у нас и накрая крахът е пълен.. А сметката, която Милен доволно следил, че достига котата на 500-те хиляди лева в златния период от кариерата му, вече е почти празна.
 
Днес помага на баща си, който се занимава с животновъдство. Не иска и да чува за вдигане на тежести, макар че преди години в Житница отваря врати уютна зала по щанги като филиал към спортното училище в Пловдив. Канят го няколко пъти да се пробва като треньор, но не приема, защото парите му се виждат малко. Заради тежкото финансово състояние, в което се намира, пък напълно се е изолирал в контактите си с бивши съотборници от националния отбор. Няма и пари да продължи следването си в Националната спортна академия
След 10-годишна връзка, скрепена с едно дете (Кристиян), от месец и половина Милен Добрев движи соло из Пловдив и околията. Дългогодишната му приятелка Кирилка Димитрова го зарязва, за да се втурне в обятията на друг. Носят се слухове, че засуканата бургазлийка напуснала семейното огнище, подмамена от завидния финансов статус на новия си избраник и уморена най-вече от лентяйството на някогашното страшилище от подиума за вдигане на тежести.
Бившата хандбалистка, която Добрев на галено нарича "Моята Кика", му теглила шута броени дни преди празника на влюбените "Свети Валентин". Раздялата идва като гръм от ясно небе на здравеняка от село Житница, който не издържа и публикува върху стената си в социалната мрежа фейсбук - "Ти си мъртва за мен". Милен остава сам и на рождения си ден - 21 февруари. За да потуши мъката си, се напива с верни другари в Пловдив. Бившата му любима дори не вдига телефона, за да му честити.
САШО СЕВЕРИНОВ/БЛИЦ