ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Горещата тема по допускането на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще получи своя първи истински индикатор за развитие през следващата седмица. Международният олимпийски комитет посочи датата, на която ще се обсъдят резултатите от първите официални консултации по казуса. Това е 28 март.

„В първия ден на предстоящото съвещание на Изпълкома на Международния олимпийски комитет ще се обсъдят изводите и ще се разгледат отзивите на осъществените серии от консултации, проведени с членовете на МОК, националните олимпийски комитети, международните федерации и представителите на спортистите, по въпросите за солидарност към Украйна, санкциите срещу Русия и Беларус и статута на състезателите от тези държави“, се казва в официалното съобщение на МОК.

Както е известно, на 25 януари Международният олимпийски комитет обяви, че разглежда възможността за допускане до международни състезания на руски и беларуски спортисти, но с неутрален статут. Това предизвика остра реакция от Украйна, която призова за бойкот на олимпийските игри в Париж. Редица европейски държави изразиха подкрепата си на украинската позиция.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

По време на вчерашните си разговори руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Джинпин коментираха темата с участието на спортистите от страната на международни състезания. След това те излязоха с общо становище.

„И двете страни приветстваме инициативите и дискусиите, предприети от МОК и Олимпийския съвет на Азия, които съвместно защитиха олимпийските ценности“, пише в съвместната декларация.

„Западните държави опитват да използват спорта за странични цели и като инструмент за оказване на натиск“, заяви руският президент Владимир Путин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК