Медалите за летните олимпийски игри в Токио през 2020 година ще бъдат направени от рециклиран метал от стари мобилни телефони и други прибори, дарени от хората. Така всеки един японец може да се чувства директно въвлечен в организирането на олимпийските игри.

Освен това тази стъпка е част от опитите на организационния комитет да ограничи разходите около провеждането на Токио 2020, които в един момент бяха достигнали до 26,5 милиарда долара. Само за последната година те бяха редуцирани до 16,8 милиарда с редица стъпки.

Организационният комитет изрази надежда, че ще успее да събере около осем тона метал, 40 кг злато, 2920 кг сребро и 2994 кг бронз, които да бъдат извлечени от дарените от хората мобилни телефони и други домашни устройства. Според разчетите това ще бъде повече от достатъчно за изработването на медалите за олимпийските и параолимпийските игри.

Кампанията по набиране на ненужни мобилни телефони и други устройства стартира през април. Специални кутии ще бъдат поставени пред различни магазини. Краят ще бъде поставен с достигането на планираните осем тона.