Първият транссексуален щангист с медал от световно първенство Лорел Хъбард стана обект на свирепа атака преди Олимпиадата в Токио и предизвика недоволство с амбициите си да се състезава на спортния форум.

След като преди седем години смени пола си (преди това Гавин Хъбард) и успя да се възползва от вратичка в правилата на тежката атлетика, спечелвайки сребърен медал на Световното в САЩ през 2017 година, сега новозеландката среща съпротива след заявката си за участие на Игрите в Токио това лято.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Припомняме, че според тях, ако човек, определяш се като жена има под 10 нанограма тестостерон, може да участва в състезания при дамите, без да отчита костната и мускулна структура, натрупана досега.

Бившата лекоатлетка Тамсин Люис открито призова за бунт на дамите срещу навлизането на транссексуални в спорта и каза, че това е ненормално и нечестно.

"Хората се страхуват да говорят заради политическа коректност. Това е много сериозен проблем, щом дори МОК не може да измисли подходящи условия. Всичко това е твърде обвързано с политиката и в същото време е много чувствителна тема. Ако не се противопоставим час по-скоро, какво ще се случи в бъдеще с дисциплините за жени?", попита тя в последното си интервю.