За първи път в историята на зимните олимпийски игри състезания от програмата ще се провеждат на територията на друга държава, а не на страната домакин. Това заяви шефът на организационния комитет на Зимната олимпиада през 2026 г. Джовани Малаго.

Причината за това се дължи на факта, че правителството на Италия няма да даде пари за изграждането на улей за бобслей, скелетон и шейни. Така състезанията в трите дисциплини от програмата на Игрите в Милано и Кортина д`Ампецо изглежда ще се проведат в Австрия.

Малаго посочи, че властите в Инсбрук вече са дали оферта да се използва тяхното трасе и тя вероятно ще бъде приета. Така за пръв път в 102-годишната история на зимните олимпиади дадено състезание ще се проведе извън границите на страната, която организира форума. Разстоянието от Инсбрук до Кортина д`Ампецо е 98 километра, докато от Инсбрук до Милано е 262 километра.

Първоначалната идея на властите в Италия бе да се разруши и построи на ново съществуващият в момента улей Еуженио Монти в Кортина, но тези планове не се реализираха, тъй като не се появи нито един кандидат, който да иска да изпълни тази задача.

"В момента разглеждаме всеки възможен вариант и търсим решение заедно с МОК и националните федерации", заяви Малаго на сесията на Международния олимпийски комитет в Мумбай (Индия).