Българското участие на Световното първенство по лека атлетика в Доха приключи след квалификациите в тройния скок при жените. Габриела Петрова и Александра Начева не успяха да намерят място сред най-добрите 12 в света.

Петрова, която пропусна Балканиадата в Правец заради контузия, постигна 13.98 метра (+0.3 м/сек) в най-добрия си втори опит и този резултат ѝ отреди 16-а позиция в общото класиране. През сезона тя имаше 14.20 метра. Личният рекорд на Петрова е 14.66 метра от финала на планетарния форум в Пекин през 2015 г., когато завърши четвърта. 

Сребърната европейска медалистка за девойки от тази година Александра Начева, която има проблем с коляното, също не успя да покаже най-доброто от себе си днес и постигна едва 13.05 метра (+0.3 м/сек), като с този резултат се нареди на 26-ото място. 18-годишната Начева, за която това беше дебют на световно първенство при жените, беше най-малката от всички участнички в сектора.

Така родните атлети приключиха участието си с два финала в Доха - седмото място на 200 метра на Ивет Лалова и десетата позиция на Мирела Демирева в скока на височина.