Историкът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и близък приятел на Боян Петров и негов учител, разпространи най-новата версия за случилото се с най-успешния ни алпинист. Припомняме, че Петров изчезна на 5 май 2018 година под връх Шиша Пангма (8027 метра), където се опитваше да стъпи на 11-ия  осемхилядник.

"Моята версия е, че той все пак е изкачил върха. Имал е на разположение 14 часа, за да достигне до горе и да се върне обратно в последния лагер, за да си вземе раницата и да започне да се спуска надолу", каза Бешев пред actualno.com. "Именно тогава времето рязко се е влошило. Навалял около 50 метра нов сняг. Между последния и предпоследния лагер на 7500 м и 7100 м е имало ледени пукнатини. Те са били покрити от този сняг. Този "капан" ние, алпинистите, наричаме "лъжливи мостове". Така, в тъмното и в лошото време, той не е усетил, че стъпва на кухо и навярно е пропадна там", смята Сандю Бешев.

Масово изкачване до Копитото в памет на Боян Петров организират на 18 май негови роднини и приятели. За разлика от миналата година, този инициативата по любимия маршрут на Съни ще има състезателен характер.

За всички регистрирани за Копитото участници са предвидени стартов пакет с номер, карта на Витоша, както и специален медал, който ще получат на финала. Лентата е направена с алпийско въже и възли, а в средата му има еделвайс, който може да бъде използван като значка. Усилията на най-добре представилите се ще бъдат възнаградени парично - 1000 лева за победителя, 500 лева за втория и 200 лева за третия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Регистрацията вече е отворена на kopitoto.bg и само за броени дни се радва на голям интерес. Броят на хората, които могат да се включат обаче, е ограничен до 1000 души. Регистрационната такса е 25 лева, а за децата до 14-годишна възраст е безплатно и всички те ще получат подарък еделвайс. След края на състезателната програма в предвидено изкачване от всичко, които искат да почетат Боян.

"Боян Петров е състезател, двигател, мотиватор, вдъхновител. Надяваме се, че всеки един финиширал ще намери смелост и мотивация да се изправи пред собствените си върхове, и цялата си енергия и воля да направи първата си крачка в своето собствено голямо пътешествие!", коментира жената на Боян - Радослава Ненова, която се надява проявата да стане традиционна.

Тя планира всяко изкачване да бъде посветено на връх Хималайската корона. Именно по този начин участниците ще имат възможност да "съберат" своята корона по пътя нагоре. на 18 май събитието ще бъде посветено на Гашербрум I (8080 м) - първия осемхилядник на Боян.