Голяма загуба! Обадих се на фирмата - организатор на експедицията на Иван, и от там ми потвърдиха, че е загинал. Имах ужасното задължение да свържа с родителите му хората, които трябваше да им съобщят тъжната вест – те вече знаят.“

Това каза пред „Монитор“ известният български пещерняк и приятел на Иван Томов – русенецът Теодор Кисимов. Той обясни, че не знае никакви подробности как точно се е случило.

Официално: Ето какво е погубило алпиниста Иван Томов в Хималаите

„Иван беше, съжалявам, че трябва да го кажа в минало време, човек, отдаден на своите мечти да се изкачва на осемхилядници и в планините. Работеше, за да изкара някакви пари, и да отиде на планина. Това беше неговото колело, което се въртеше“, каза Теодор.

От туристическото дружество „Приста“ в Русе, в което членуваше Иван Томов, посрещнаха с ужас тъжната вест. „Аз самият нямам информация от официален източник, дано да не е вярно“, надяваше се все още председателят на дружеството Сашо Попов. Той разказа, че изкачването е било страст за Иван. Младият човек отивал да работи във Великобритания, за да има пари за експедициите.

Голяма трагедия с още един български алпинист!

През 2013 г. 28-годишният тогава алпинист Иван Томов разказа пред русенски журналисти за ужасната трагедия, случила се на 22 юни в Пакистан, когато въоръжени мъже убиха в базов лагер 10 алпинисти от международна експедиция, тръгнала да покорява връх Нанга Парбат. Част от експедицията и единствен българин е и Иван. Тогава случайността го спасява от сигурна смърт. В деня преди нападението група от петима души, сред които и българинът, тръгнала да пренася въжета и екипировка на следващия базов лагер. И това ги спасило.