Сметната палата започва проверка в спортното министерство. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов.

"Проверките, които правим, не са продиктувани от реваншизъм. Става въпрос за обществени поръчки за физкултурни салони. През февруари е взето решение за отпускане на средства за изграждане и реконструкции на физкултурни салони в България. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Странното, на което се натъкнахме е, че голяма част от фирмите, които участват в изграждането на салоните, са сключили 26 договора през декември. Общата им стойност е 21 771 428 лв. Парите са отпуснати въз основа на решение на МС от 28 февруари 2020 г.", поясни Кузманов.

По думите му в тези договори е записано поетапно плащане, но те са изплатени на 100%. 

„Преди три години е излязло решение, че може тези договори да бъдат обезпечени със застраховане. Същият ден, в който са подписани, следва парафиране и на анекс към договора. Той не прикрепя полицата към застраховане. Ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя", каза още Кузманов.

От спортното министерство обявиха, че проверката в Българския спортен тотализатор продължава.

„До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила”, поясни министърът на младежта и спорта.