Страхотен успех постигна талантливият сноубордистът Петър Гергьовски. 17-годишният спортист от Чепеларе спечели сребърен медал в паралелния гигантски слалом от Европейския младежки олимпийски зимен фестивал във Фриули Венеция Джулия (Италия). Това е първи медал за България от форума.

Гергьовски завърши трети в квалификациите, след което достигна до финала, като последователно елиминира Бартоломей Кацичак (Полша), Крищоф Минарик (Чехия) и бронзовия медалист от младежкото световно 2022 Тервел Замфиров на полуфиналите.   

В директния сблъсък за титлата Гергьовски беше с 3.40 секунди по-бавен от представителя на домакините Майк Сантуари, който заслужи златото.

С бронза се окичи Вернер Пийч (Австрия), който изпревари с 1.32 секунди Замфиров в малкия финал. 

Замфиров, втори на квалификациите, надделя над Никола Майсер (Швейцария) на осминафиналите и над Лион Хамершмид (Австрия) на четвъртфиналите.

В същата дисциплина при девойките Андреа Коцинова и Йорданка Андонова отпаднаха на осминафиналите. Коцинова беше елиминирана от Соня Запала (Полша) и завърши девета в класирането, а Андонова се нареди десета, след като беше отстранена от Мари Гамс (Австрия), която в последствие стигна до бронза. Шампионка стана Матилда Шайд (Германия). Утре е отборната надпревара.

Младежкият олимпийски фестивал в Италия ще продължи до 28 януари. България е представена от 24 млади спортисти (12 момичета и 12 момчета) в следните спортове и дисциплини - ски алпийски дисциплини, биатлон, ски-бягане, сноуборд, фигурно пързаляне и шорттрек.

Съставът на българската делегация:

Биатлон - Йорданка Йончева, Ирина Георгиева, Веселин Белчински, Георги Наумов

Ски алпийски дисциплини - Бояна Радева, Елена Стоилова, Борислав Хаджистоянов, Атанас Петров

Ски-бягане - Даниела Йорданова, Ивайла Василева, Дани Чолаков

Сноуборд
Паралелни дисциплини - Андреа Коцинова, Йорданка Андонова, Петър Гергьорвски, Тервел Замфиров
Бордъркрос - Андреа Коцинова, Яна Тумбева, Иван Иванов, Мартин Костов

Фристайл - Кристиян Крумов

Фигурно пързаляне - Киара Христова

Шорттрек - Соня Стоянова, Аделина Чанчева, Асен Гюров, Николас Тосков