Руският президент Владимир Путин подкрепя местните спортисти, желаещи да участват на Олимпийските игри в Париж догодина с неутрален статут, но е притеснен, че поставените от Международния олимпийски комитет (МОК) условия целят да лишат делегацията от сигурни медалисти, пише ДПА след годишната пресконференция на руския държавен глава.

МОК реши през миналата седмица да допусне състезатели от Русия и Беларус в Париж. Те ще участват само в индивидуални дисциплини като неутрални спортисти, а причина е продължаващата война в Украйна. За момента за Олимпиадата са се класирали шестима руснаци и петима беларуси.

"Винаги съм го казвал - спортистите тренират за това години наред и ние трябва да им осигурим възможност за участие на големи турнири, включително Олимпийски игри", заяви Путин, цитиран от ДПА.

"Всеки знае, че това е нашият флаг и това са нашите спортисти. Това е очевидно. Именно поради тази причина продължавам да подкрепям спортистите ни в международни състезания. В момента обаче трябва хубаво да си помислим за условията, които им поставя Международният олимпийски комитет".

Сред споменатите от Путин условия попада стриктна забрана за публична подкрепа към войната в Украйна. Спортистите също така не могат да имат връзки с армията и служби по сигурността. Това може да спре състезатели от спортните клубове на ЦСКА и Динамо, пише агенция ДПА. Първите са отбор на армията, а вторите - на тайните служби.

Путин призна, че това може да бъде критерий, по който те няма да получат разрешение за участие в Париж 2024.

"Ако тези изкуствени условия искат да спрат нашите лидери, които имат всички шансове за злато, сребро или бронз, ако те искат да обезкървят нашия отбор и да накарат спорта ни да изглежда като загиващ, вместо развиващ се, то тогава Министерството на спорта и Руският олимпийски комитет трябва да намерят балансирано решение", каза още Путин.