Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011" заради скандала с ремонта на Зимния дворец. Както вече стана ясно, шефовете на дружеството подведоха легендарната спортистка и зад гърба й обявиха класирането от обществената поръчка.

"Решението ми е да освободя Управителния съвет на "Академика 2011", защото считам, че не мога да продължа работа с тях", обяви по-рано днес Раданова на пресконференцията, на която направи разкрития по повод процедурата за избор на изпълнител на ремонта, който е оценен на повече от 40 милиона лева.

След това легендарната спортистка съобщи за състава на новото ръководство на "Академика 2011". Начело отново застава Борис Тодоров, Траян Христов ще бъде председател на съвета на директорите, а член на съвета - Мариана Велкова. Припомняме, че Тодоров управляваше дружеството от създаването му през октомври 2011 г., а преди това беше директор на "Академика спорт".

На брифинга Раданова съобщи, че уволнява досегашния съвет на директорите на търговско дружество „Академика 2011“ – Цветко Начев, Марин Маринов и Тодор Трифонов, тъй като не може да работи с тях, а и не изпълнявали това, което им казва.

Пълният одит на „Академика 2011“ ще приключи до края на август.

Милена Гайдарска, външен експерт на Министерството на младежта и спорта, внесе допълнителна яснота по случая. „Препоръката на одиторите е процедурата да бъде прекратена, поради допуснати съществени нарушения, които няма как да бъдат отстранени без промяна на първоначалните условия“, заяви тя. Гайдарска разкри, че всички от екипа на министъра са крайно разочаровани от липсата на адекватна комуникация по казуса с членовете на съвета на директорите на „Академика 2011“. Както е известно, ръководството на дружеството подведе министър Раданова и зад гърба й обяви класирането от обществената поръчка.

„За нас беше шокиращо, че никой в министерството не беше уведомен за предстоящото отваряне на финансовите оферти. Това се е случило на 19 август (вторник), сутринта, а информацията е публикувана на сайта на дружеството или късно вечерта предишния ден, или в ранните часове във вторник. Министър Раданова реагира светкавично и привика на спешна среща в сградата на ММС членовете на съвета на директорите на „Академика 2011“. Никой от тях не успя да се аргументира защо цената на проекта е на стойност от близо 41 млн. лева. След обсъжданията и тримата ръководители на дружеството заявиха, че действително са установени съществени нарушения, проведоха заседание и подписаха протокол с решение, че поръчката трябва да бъде прекратена. Не мога да ви опиша изненадата на всички ни, когато на следващия ден, 20 август, разбрахме, че те са направили точно обратното и вече е избран изпълнител на обществената поръчка“, обясни Гайдарска.