Световният шампион Радослав Великов, който се бори в по-горната за него категория до 60 кг, победи Исмаил Реджеб с 2:0 части на държавния шампионат по свободна борба в Бургас, съобщава сайтът на родната федерация. С това бронзовият олимпийски медалист взе реванш за загуба си от световния вицепървенец при юношите на последното родно първенство.

По-късно днес Великов ще спори за титлата срещу Анатолий Гуйдя. Бронзовият медалист от Евро 2008 се върна на тепих след 10-месечна травма. В навечерието на олимпиадата той получи контузия, бе опериран и пропусна игрите в Пекин.

Безпроблемно до спор за титлата стигна и другият ни бронзов медалист от китайската столица - Кирил Терзиев (74 кг). Негов съперник за златото ще е Иван Деливерски.

Световната и европейска шампионка Станка Златева също очаквано стигна финал. Само 30 секунди й бяха необходими да тушира Стойка Карчева, което я прати до сблъсъка за титлата следобяд. Там тя ще спори с Галина Иванова.

Световният шампион от 2001-а Николай Паслар (84 кг) започна с фалстарт дебюта си за новия клуб Черноморец (Бургас). В първия кръг той бе спрян от македонеца Деян Богданов, който се бори за НСА 2004.

Ето и финалите:
мъже

55 кг Максим Петров (НС 2004) - Стоян Цонев (НСА 2004)
60 кг Анатолий Гуйдя (Ловеч) - Радослав Великов (Левски)
66 кг Иван Добрев (Сливен) - Николай Куртев (Черноморец)
74 кг Кирил Терзиев (Черноморец) - Иван Деливерски (Локомотив Пд)
84 кг Деян Богданов (НСА 2004) - Любен Илиев (Левски)
96 кг Георги Средков (Левски) - Драгомир Стойчев (НСА 2004)
120 кг Димитър Кумчев (Черноморец) - Божидар Бояджиев (Левски)

жени
48 кг Деница Семкова (НСА 2004) - Десислава Кънева (Херкулес, Ямбол)
55 кг Руска Лазарова (Еньо Вълчев) - Десислава Георгиева (Кюстендил)
63 кг Веселина Йорданова (НСА 2004) - Елина Васева (Юнак - Локомотив, Рс)
72 кг Станка Златева (Левски) - Галина Иванова (Димитровград)