Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изрази остро недоволството си от слабото представяне на ансамбъла ни на Европейските игри в Баку. Нашите останаха на пето място в многобоя заради ниска оценка в съчетанието с 5 ленти. Българките все пак се класираха на финала на обръчи и бухалки, който ще бъде в неделя.

Илиана Раева се ядоса, че за поредно състезание момичета ни грешат в изпълненията си на 5 ленти и поиска проблемът да бъде изчистен за следващи състезания.

"Днешният старт на националния отбор по художествена гимнастика - ансамбъл не беше такъв, какъвто очаквах. За пореден път момичетата допуснаха груби грешки при изпълнението си на първото изиграване с 5 ленти. Тревожен е фактът, че след като това се случи на предишните състезания на същия уред, не се забелязва отстраняване на проблема.

Композицията с 5 ленти според специалистите е една от най-силните и оригинални спрямо конкурентите ни, но това няма да помогне, ако не бъде направен верният анализ на проблема! Второто съчетание беше изиграно добре, но този път за разлика от предишните състезания това не беше достатъчно, за да компенсира грешките на ленти и изостанахме на пето място извън призовата тройка.

Впечатленията ми от днешната надпревара са, че българският отбор ще има трудна задача на Световното първенство в Германия, което ще бъде и квалификация за Олимпийските игри в Рио следващата година, защото конкуренцията е много силна, а и към нея задължително трябва да бъде прибавен и отборът на Германия (домакин на Световното първенство през септември). За първите 6 места, които дават квоти за Олимпийските игри, ще се борят минимум 8-9 отбора! Българският отбор трябва да работи за усъвършенстване на елементите с тяло и да подобри рисунака на лентите.

Отборът ни е сред най- добрите и е абсолютен фаворит за медалите, но допускането и на най-малката грешка ще бъде фатална! По-лесно е да догонваш, отколкото да отстояваш позиции! Затова задачата им да отстояват Световната си титла от Измир 2014 няма да бъде никак лесна, но е постижима! Иска се верен анализ на грешките, много работа, пак работа и само работа в залата за постигане на целта! Те доказаха, че това го могат!", заяви Раева пред официалния сайт на Българската федерация Художествена гимнастика.