Една от най-добрите български хандбалистки Елизабет Оморегие е сред шестте най-добре заплатените състезателки в настоящия си клуб ЦСМ Букурещ (Румъния). Бившата голмайсторка на плевенския Т&С Шугър се разписва срещу 7 500 евро месечна заплата, информира handballfast.com, цитирайки gsp.ro.

ЦСМ Букурещ е сред най-добрите отбори не само в румънското първенство, но и в Европа. Най-скъпо платената съотборничка на Оморегие е капитанът на румънския националния отбор Кристина Нягу. Нетният й доход е 17 500 евро на месец. На втора позиция е Нура Мерк – 14 200 €. На трето място е Андреа Лекич – 11 300 €.

Повече от Лиза получават също Драгана Чвилич – 11 700 € и Йелена Грубишич – 8 700 €. Най-ниско платената хандбалистка в букурещкия тим е 20-годишната Бианка Марин, чиято месечната заплата е 770 евро. Треньорът на ЦСМ Букурещ – Томас Руеде е най-високо платеният сред колегите си в Румънската лига. Заплатата на шведа е 10 000 евро на месец.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Евентуални сравнения между заплащането в българския и румънския хандбал биха изглеждали меко казано нелепи. Професионални състезатели у нас няма с изключение на няколко хандбалистки от състава на Етър 64 (Велико Търново). Останалите добри състезатели в родните клубове са полупрофесионалисти.

Според запознати именно на най-високо котираните състезатели се заплащат малки суми хонорари при победа и равенство на отбора им.

Хандбалните ни клубове не плащат заплати – състезателите им се издържат, упражнявайки други професии. Коя е Елизабет Оморегие? Лиза е родена на 23 декември 1996 година в Атина. Баща й Тайво е нигериец, който като млад е играл футбол. Майка й Наталия Асенова е била хандбална вратарка.

По-късно семейството, което отглежда още три деца – Мери, Рейчъл и Емануел, се мести от Атина в Плевен. Там Оморегие започва да тренира лека атлетика, но скоро се отдава на хандбала.

След силните игри в Т&С Шугър осъществява трансфер в Крим Меркатор (Любляна), с който е двукратен шампион на Словения, трикратен носител на купата на страната и Суперкупата. Оморегие е сред най-добрите в лигата и получава много индивидуални награди. През октомври 2017 година получава словенско гражданство. От 2018 година играе за ЦСМ Букурещ.