ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Словесната война в Европа около участието на руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри в Париж следващото лято се разгаря, след като редица нации, включително Великобритания призоваваха да има забрана за допускането на състезатели от двете страни заради войната в Украйна.

Международният олимпийски комитет (МОК) отвърна на британското правителство, твърдейки, че това ще бъде „краят на световния спорт“, ако правителствата диктуват дали руските спортисти да имат право да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Както е известно, Украйна заплаши с бойкот и обяви, че заради войната двете страни трябва да бъдат поставени в тотална изолация.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2021 година, спортисти от източноевропейската държава и съседна Беларус са изправени пред множество санкции и са принудени да се състезават под неутрален флаг. На фона на продължаващата война имаше призиви тези санкции да продължат, особено на Олимпийските игри във френската столица следващото лято. 30 държави, включително Обединеното кралство, се солидаризираха с Украйна и ясно изразиха позицията си, обявявайки се против това руски и беларуски спортисти да се състезават в Париж. На фона на дебата МОК отвърна на удара, като призова правителството на Риши Сунак да „уважава автономията на спорта“.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Това изявление идва, след като държавният секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Луси Фрейзър писа до спонсорите, призовавайки ги да подкрепят забраната за спортисти от двете страни.

„Не зависи от правителствата да решават кои спортисти в кои международни състезания могат да участват. Това би бил краят на световния спорт, какъвто го познаваме днес. Много се надяваме, че британското правителство ще зачита автономията на спорта, която е подчертала в толкова много решения, изявления и резолюции на ООН. Едно от най-големите спортни събития, на което се забрани достъп на спортисти от Русия и Беларус, беше Уимбълдън миналата година - забрана, за която правителството на Обединеното кралство отново призова. Забраната обаче имаше цена, тъй като ATP Tour лиши събитието от неговите точки за ранглистата. Остава неизвестно дали шефовете на турнира ще направят същото тази година, но МОК ще следи за решението. Само миналия уикенд видяхме украинска тенисистка да печели турнира на WTA в Остин, Тексас, във финал срещу руска тенисистка. В този контекст ние следим с голям интерес дискусията около участието на тенисисти с руски или беларуски паспорти на Уимбълдън", написаха от МОК.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК