Петкратният олимпийски шампион Йън Торп не успя да спечели квота за участие на Игрите в Лондон през лятото. 29-годишният австралиец се провали в сериите на 100 метра свободен стил по време на националните квалификации в Аделаида. Той финишира с 21-о време от 50.35 секунди и дори не успя да влезе в полуфиналите, като остана на повече от две секунди зад най-добрия Джеймс Магнусен (48.26 секунди). Торп вчера остана далеч от квота и на 200 метра свободен стил.

Известният с прякора Торпедото плувец се завърна басейна преди в началото на миналата година след повече от 5 години извън спорта. Той се надяваше да се пребори за място в състава на Австралия за трета Олимпиада. 11-кратният световен шампион обаче не успя да намери формата си и на няколко пъти отписа шансовете си за Лондон.

"Когато се завърнах, съзнавах, че поемам риск, защото мога да разбия образа за мен и за това, което съм постигнал в миналото. В крайна сметка не съжалявам за решението си. Радвам се, че поех този риск, защото за мен има по-голяма стойност, че опитах. Мисля, че повечето хора ще го разберат", коментира най-успешният олимпиец на Австралия за всички времена.