Световноизвестната бира „Кrombacher” провежда своя хазартна реклама на лотария, в която всеки има шанс да спечели от 2 евро до 1 милион евро. Играта е абсолютно разрешена и не попада под ударите на каквито и да е било ограничения. По този начин немският гигант, който е бил спонсор на много футболни клубове, включително и на Айнтрахт (Франкфурт), помага на спорта, влива стотици хиляди евро под формата на реклама, а държавата не й създава административни пречки.

Тъкмо обратното – улеснява я и бирата може да се продава във всеки един супермаркет, хале или дори на стадиона, предава кореспондентът на БЛИЦ от Берлин.

Явно германците виждат, че по този начин печалбата е три в едно – бюджета, футбола и играещите.

И докато в Германия няма пречки за рекламата за хазартни и лотарийни игри, то в България определени политици се опитват да прокарат абсурдни поправки в закона, с които да пречупят изпадналия в криза български спорт.

Лотарийната реклама на „Кrombacher” идва да покаже колко са абсурдни приказките на вицепремиера Валери Симеонов, че в Европа има ограничение на хазартната реклама. Както става ясно от проучването на БЛИЦ, това е пълна лъжа.

Германия е с една от най-прозрачните и светли икономики в света и едва ли би си позволила лукса да играе ролята на гилотина на хазартните реклами, които вливат свежи пари в различните видове обществени дейности.

Крайно време е Валери Симеонов и хората около него да проумеят, че популиските им намерения са вредни и могат не само да досъсипят нашия спорт, но и да вкарат определи игри, които пълнят хазната с милиони,  в сивия сектор.

Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Любо Ганев и други, които са прекарали значителна част от живота си в чужбина, вече показаха червен картон на абсурдните поправки в закона за хазарта.

Хубаво е определена част от политическата класа да осъзнае, че тези хора не говорят празни приказки. Защото техните имена имат стойността на живи легенди.  Докато тези на господата на част от политическия елит са преходни и могат сами да станат за резил.
ИВЕЛИН СТОЯНОВ/БЛИЦ - БЕРЛИН