ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Правят се опити да бъде разцепена отвътре коалицията на 35 държави, които са против допускането на състезатели на Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж през 2024 г., информират западни медии.

МОК настоятелно е препоръчал на националните олимпийски комитети на въпросните държави да опитат да променят позициите на своите министри, за да може руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг на олимпийските игри.

„Настоятелно препоръчваме да се свържете със своите министри, за да ги убедите да не подписват декларацията или в краен случай да се уверите, че формулировката в документа максимално отразява идеите на олимпийското движение“, е записано в писмото до националните комитети, пишат норвежкото издание „Дагбладет“ и германското списание „Шпигел“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Както е известно, в края на миналата седмица стана ясно, че 35 държави, сред тях САЩ, Германия и Австралия, са се обединили и искат МОК да не допусне представители на Русия и Беларус да участват на Олимпиадата.

В резултат на това президентът на МОК Томас Бах излезе с официално изявление по време на посещението си на световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел (Франция).

„Приемаме проблемите с правата на човека много сериозно и трябва да им обърнем внимание. Не зависи от правителствата да решават кой може да участва в спортни събития. Това би било краят на международния спорт, какъвто го познаваме днес", заяви Бах.

Припомняме, че МОК обяви намерението си да допусне представителите на Русия и Беларус до Париж 2024 като състезатели с неутрален флаг. Това веднага доведе до протест от страна на Украйна, която призова за бойкот на олимпийските игри. Украинската позиция почти веднага беше подкрепена от Полша, Литва, Латвия и Естония. След това националните олимпийски комитети на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия с обща декларация се противопостави на участието на руснаци и беларуси на Олимпиадата. Впоследствие броят на противниците на намерението на МОК се разрасна и достигна до 35, като в бройката са някои доста влиятелни държави.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК