Световният вицешампион в спринта на 200 метра от Будапеща 2023 Ерион Найтън (САЩ) е оправдан от Националната антидопингова агенция на САЩ (USADA) , след като даде положителен тест за употреба на допинг, съобщават световните агенции.

В извънсъстезателна проба на Найтън от 26 март тази година беше открит метаболит на анабола "Тренболон", но независим трибунал прие, че лекоатлетът не е нарушил правилата умишлено, тъй като е консумирал заразено месо от магазин във Флорида.

От USADA са открили магазина, откъдето е купено месото. Направена е проверка, разпитани са дистрибуторите и продавачите в обекта, както и семейството на атлета. Събраните данни по случая са доказали, че Найтън е бил жертва на непредвидими обстоятелства и не носи вина за попадането на забранените вещества в организма му.

20-годишният спортист, който е световен рекордьор на 200 метра за юноши до 18 години и за младежи до 20 години, беше наказан на 12 април до изясняването на случая, но правата му са възстановени с незабавен ефект и той ще бъде допуснат до участие в квалификациите за Олимпиадата в Париж по-късно тази седмица.

Найтън завърши четвърти на 200 метра в Токио 2020, като тогава изравни постижението на Джим Райън от 1964 година за най-млад участник в селекцията на САЩ.