Рекордните над 4000 атлети се очаква да стартират в Wizz Air София маратон 2018 тази неделя. Рекорд ще има и по отношение на страните с представители, маратонци от 48 държави са се записали до този момент за участие, с две повече от миналата есен.

„Маратонът отдавна се е превърнал в един от спортните символи на българската столица. Тази есен организаторите подготвят една наистина внушително събитие, в годината, когато София е Европейска столица на спорта. Само в класическата дистанция от 42.195 км участниците са 550, сред тях ще има 12 много силни състезатели при мъжете и шест при жените. Това са елитни маратонци от Кения, Мароко, Уганда, Руанда, Тунис, Етиопия и др. В масовият старт на 3 км досега заявките са над 700 и се очаква да достигнат 1200. За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони. Карлос Кардосо е ръководител на най-голямата европейска неправителствена организация в спорта – ЕНКСО. Софийският маратон отново обединява няколко  благотворителни каузи, а по трасето ще помагат стотици доброволци", каза на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Той призова за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето за няколко часа. „Всеки град има подобно събитие и е горд със своя маратон. Нека отдадем заслуженото на атлетите и да ги приветстваме“, каза още Герджиков. 

Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София - Европейска столицa на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов отбеляза, че от година на година маратонът се разраства, като става все по-класен и добре организиран. „Благодаря на хората, които вършат огромна логистична дейност за да имаме едно отлично състезание“, каза Карамаринов и допълни, че в държавното първенство ще стартират 22 жени и 73 мъже.

На маратона в София в неделя ще има и десетки участници от набралия бързо популярност отбор Adidas Runners Sofia начело с треньорите Надя Младенова и Калин Стоянов.

„Наградният фонд е внушителните 63 000 лева, плюс 20 000 лeва джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до десето място – 400 лева. Парични награди ще има за всички призьори до шесто място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За трета поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон ще определи шампионите на 42.195 км. Wizz Air отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация“, каза Анатоли Илиев, орг. секретар на София2018 и едно от основните двигатели в организацията на маратона през годините.

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействието на редица спонсори. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите.

Анатоли Илиев благодари на спонсорите и отбеляза специалната игра, която организира един от основните партньори Софийска вода. Наред с това част от събраните с благотворителна цел суми ще бъдат преведени на Природен парк „Витоша“ по проекта за изграждане на спортни площадки за хората със специални нужди. 

И тазгодишното издание на маратона на София ще бъде белязано от благородни каузи. Една от тях е на ултрамаратонеца Краси Георгиев и Run2Gether България. Неуморният атлет ще тича заедно с Петър Нефтелимов в подкрепа на младежите с различни възможности и тяхното кариерно развитие. 


Елитни атлети от цял свят пристигат за WIZZ AIR София маратон 2018

Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие на WIZZ AIR София маратон. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните събития 
за българската столица е насрочено за тази неделя, 14 октомври със старт-финал пред националния стадион. Откриването е в 9.30 ч., в 9.40 потеглят участниците в масовото бягане на 3 км, след тях точно в 10.00 ч. ще стартират маратонците.

При мъжете с най-силен личен рекорд засега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия.

Кенийската армада ще бъде представена от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният шампион Кипроно са от отбора на NN Running Team, в който членува и олимпийския шампион Елуид Кипчоге (Кения), подобрил преди две седмици световния рекорд 2.01:39 ч. на маратона в Берлин. Елитната група се допълва от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с личен рекорд 2.14 ч.

До тях ще застане супер амбицираният Ахмет Насеф, който с две победи досега тази година е основен претендент за спечелването на джакпота от 20 000 лв.

При жените кенийката Рут Матебо също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще защитава титлата си от м.г. и ще гони победата в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароко и други елитни атлетки.

„В неделя ще видим на старт четирима мъже с резултат под 2.12 ч., което е предпоставка за силни резултати, а защо не и за нов рекорд на трасето след като миналата година той бе подобрен с 2.14:47 ч.,“ каза директорът на маратона Даниел Дуков и призова следващата година състезанието да бъде по ново трасе, което с по-малко обиколки да създава повече комфорт в бягането на участниците и по-специално елитните маратонци.

Трима в битка за 20-хилядния джакпот на WIZZ AIR София маратон 2018

Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване на големия джакпот по време на WIZZ AIR София маратон 2018. За първи път в историята ще имаме двама стартиращи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали досега пълния сбор в една година от по 20 т. При мъжете италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и при жените защитаваща титлата си от миналата есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата вече са си осигурили задължителния минимум от точки, което означава, че джакпотът със сигурност ще падне. Голямата интрига е дали ще бъде поделен или ще отиде в сметката на само един от двамата.

При мъжете има още един силен кандидат за славата – кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Роб е събрал 16 т., те не са достатъчни за джакпота, но при добро представяне в София и евентуален провал на неговите съперници, то той би могъл да се изравни и дори да изпревари Насеф и Матебо в битката за големия бонус. За неговия успех биха могли да помогнат и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които пристигат с лични резултати под 2.12 ч., а често в подобни случаи сънародниците обединяват усилия за голямата победа.

Регламентът тази година бе променен с цел да улесни маратонците в печеленето на джакпота. Новата точкова система не е така рестриктивна с цел да дава възможност на повече атлети да имат до последно шанс за спечелване на изключително атрактивната сума от 20 000 лв., която е общ джакпот за мъже и жени.

За всеки старт вече се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 20 т. Ако двама или повече атлети съберат този минимум, печели събралият най-много точки, при равенство се взимат предвид по-предните класирания и чак при ново равенство сумата се разделя.

Така джакпотът сега може да се вземе само с две победи, или с комбинация от победа, едно трето и едно 5-о място, или дори без победа, но с едно второ и две трети места.

Ето и точкова система за джакпота:
1. място – 10 точки
2. място – 8 т.
3. място – 6 т.
4. място – 5 т.
5. място - 4 т.
6. място – 3 т.
7. място – 2 т.
8. място – 1 т.

------------------
Важно е да се знае, че т.нар. “Race Office“ за получаването на номерата и с всичко необходимо около организацията на събитието тази година ще се изгради до монумента на Съветската армия в Княжеската градина. Той ще бъде открит в четвъртък следобед и в него ще бъдат и щандовете на т. нар. EXPO изложение, където ще са представени най-новите продукции на производители на спортни стоки, пособия и екипировки. Стартови номера може да се вземат и в деня на старта рано сутринта при предварително платена такса. По традиция всеки участник ще получи стартов пакет с много подаръци от спонсорите.

------------------------
МИНАЛОГОДИШНИТЕ МЕДИЛИСТИ НА WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН
МЪЖЕ: Бармао Кипроно ( Кен) 2.14:47 ч. - рекорд на трасето, Ахмет Насеф (Маро) 2.17:27, Виталис Квембой (Уга) 2.19:41 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.40:27 ч., Коеч Чероно (Кен) 2.40:31, Леена Еканджо (Нам) 2.42:34 ч.

--------------------------
ВЕРИГА ОТ МАРАТОНИ „БЯГАНЕТО КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ“ 2018
ПРИЗЬОРИТЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2018:
МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.23:07 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:54, Тарик Бамааруф (Мар) 2.24:44 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.48:11, Вира Овчарук (Укр) 2.49:41, Зита Касцер (Унг) 2.57:59.

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018
МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа Киплагат (Кен) 2.23:16.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира Овчарук (Укр) 2.55:20.