Този уикенд (10 и 11 април) ще се проведе шестото издание на Търново Ултра - първият за годината ултрамаратон в България. Старт-финалът ще бъде в сърцето на Старопрестолния град - парк "Марно поле". Организаторите от спортния клуб по ориентиране "Браун Тим" отчитат рекорден брой заявки. "Повече от 800 ще бъдат участниците в различните дистанции. За сравнение - миналата година бяха малко под 600", съобщи Иван Димитров от "Браун Тим". 

Търново Ултра 2021 включва четири дистанции за бегачите - 14, 28, 48 и 71 километра по живописно планинско трасе. За колоездачите (дистанция МТБ) ще има състезания на 30 и 48 км. Най-големите смелчаци ще премерят сили в дуатлон - 48 км колоездене + 48 км бягане. 

Откриването на Търново Ултра 2021 ще бъде с надпреварата при колоездачите, която е в събота от 10:00 часа. Същият ден от 17:00 часа е стартът на корпоративната щафета, в която ще участват фирмени отбори от по четирима човека (всеки пробягва по 3 км).

"Организацията е доста сериозна, правим всичко възможно участниците да бъдат доволни. Най-сложно е това, че финалът е в центъра на града, което налага регулиране на движението за автомобили по няколко улици. А знаете, че Велико Търново е опасан отвсякъде с големи пътни артерии, нашият град е на кръстопът. Но просто няма как да разчупим трасето, че да не сме пречка на шофьорите. Община Велико Търново и полицията ни съдействат, за което сме им благодарни. Всички искаме да се получи голям празник и участниците да се насладят на местните забележителности и красотите на природата ни. Теренът е разнообразен, на моменти тежък, може да има и кални участъци, така че всички да бъдат внимателни, защото здравето е на първо място. Медал ще има за всеки финиширал", коментира организаторът Иван Димитров пред БЛИЦ.

Сред участниците са звездите и най-добри наши биатлонисти в момента Владимир Илиев и половинката му Милена Тодорова, Кирил Николов-Дизела и балканската шампионка до 20 г. в планинското бягане - ориентировачката Ясна Петрова.  

Илиев, който е световен вицешампион в биатлона, е фаворит за победата в 28-километровата дистанция, която спечели и миналата година, пресичайки пръв финала във Велико Търново. 

На старт застава и Дизела (също на 28 км), но без очаквания и амбиции. След дълго лекуване на травма и без бягане цяла зима, за Николов надпреварата край Царевец се явява част от подготовката му за състезанията през лятото.

Голяма се очаква да бъде интригата при жените на 14 км, където за първото място ще се борят Ясна Петрова и Милена Тодорова. Талантливата ориентировачка победи биатлонистката в миналогодишното издание на Търново Ултра, а сега половинката на Владо Илиев ще опита да вземе реванш.

При бегачите на 48 км личат имената на Росен Русев, Иван Гочев и Тодор Георгиев. При жените на 28 км се очаква за победата да спорят Кристина Иванова и Милена Савова. 

И в тазгодишното издание на Търново Ултра ще има солидно присъствие от Adidas Runners Sofia.

"Много интригуващо ще е и при колоездачите. На 48 км ще стартират Калин Русев, който е неколкократен победител, Владислав Гюров, Данаил Велинов, Бойко Танчев, Петър Матов, Илия Вълканов", добави Иван Димитров от "Браун Тим". 

"Призоваваме участниците към опазване на околната среда. Надяваме се да не изхвърлят опаковки от енергийни гелчета в природата. Всеки ще може да остави отпадъците при преминаването през подкрепителните пунктове по трасетата. Искаме всички да се забавляват и да се заредят само с положителни емоции от Търново Ултра", добави организаторът на голямото събитие.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

 

#thebattle

Публикувахте от Tarnovo Ultra - Bike & Trail в Вторник, 6 април 2021 г.

 

 

За една по-зелена планета! Ние, организаторите на Търново Ултра, искаме да живеем на една чиста и зелена планета,...

Публикувахте от Tarnovo Ultra - Bike & Trail в Неделя, 4 април 2021 г.