ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Румяна Нейкова – една от най-великите спортистки в историята на световното гребане, навършва днес 50 години. Юбилеят на знаменитата състезателка е повод да си припомним най-паметните й успехи в нейната забележителна спортна кариера.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

Злато на олимпиадата в Пекин 2008, сребро в Сидни 2000 и бронз в Атина 2004, плюс 8-о място в Атланта 1996 и 9-о в Барселона 1992. Малцина в света могат да се похвалят с толкова продължителна и успешна спортна кариера. Световна шампионка от Севиля 2002 и Милано 2003, със сребро от Гифу 2005 и Мюнхен 2007 и с бронз от  Сейнт Кейтрин 1999 и в Познан 2009. Европейско злато от Познан 2007, с победи за световната купа в Люцерн, Мюнхен и Етон 2005. Зад титлите и медалите стои една пословична целеустременост, талант, труд и воля. Нейкова е една от едва тримата български спортисти с пълен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на спечелени отличия от най-значимия спортен форум. Тя е и сред едва тримата наши състезатели, печелили олимпийска титла над 35-годишна възраст.

„Златната“ олимпиада в Пекин е последното голямо състезание за Румяна Нейкова, в следващите години тя бе треньор в националните отбор и директор в Българска федерация гребане. Силно социално ангажирана, тя се включва в редица благотворителни каузи и помага на хора в неравностойно положение. Почетен гражданин на Варна. Два пъти е коронясвана за „Спортист №1 на България“ – през 2002 и 2008 година.

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Румяна Нейкова, като й пожелава здраве, сила и още много житейски победи.

* * *

(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Румяна Нейкова

Пътят от Ада до Рая в една гонка

Атина 2004 е четвърта поредна за българската звезда.  Трите медалистки от Сидни 2000 отново са на бойната линия. Нейкова, Карстен и Рутшоу са грабнали 15 от общо 16-те възможни медала на последните световни първенства. И трите печелят първите си серии, но изненадващо най-бърза в предварителните гонки е чехкинята Мирка Кнапкова с олимпийски рекорд. На полуфиналите  Рутшоу бие Кнапкова, която все пак ще стане олимпийска шампионка, но чак в Лондон 2012. А Карстен изпреварва Нейкова.

На финала се оформя познатият спор между трите големи в дисциплината, които и този път окупират медалите, но в различен ред: злато за Германия, сребро за Беларус и бронз за България. Това е втори медал за Нейкова. Но не и лебедова песен. Преследващата мечтата си българка приема стоически съдбата и без емоции  казва: „Пътят нагоре продължава – към петата олимпиада и към… върха.“

Междувременно тренировките стават все по-тежки и трудни. Годините и изтощението от спорта си казват думата. Многото травми също пречат на нормалния ход на подготовката. Въпреки всичко Румяна продължава напред. На световното в Гифу (Япония) през 2005-а печели сребро на двойка-скул с Миглена Маркова. Две години след това е световна вицешампионка на скиф в Мюнхен, а месец по-късно ликува с европейско злато в Познан.

На хоризонта вече е петата олимпиада. Румяна е на 35 години и на всички, а най-вече на нея, е ясно – остава й един последен опит да изкачи върха…

Триумф от петия опит

В Пекин 2008 от големите през последното десетилетие отсъства германката Рутшоу, която вече се е отказала от спорта. Така само Нейкова и Карстен от триото остават да уреждат стари сметки. Големият фаворит отново е състезателката от Беларус, спечелила последните 3 световни титли в дисциплината. Нейкова започва икономично – пести сили и е първа в серията с по-слаб резултат. Двете се срещат още на полуфинал, в който Карстен побеждава с 43 стотни от секундата. На всичко отгоре, в навечерието на битката за разпределение на медалите, българката така контузва кръста си, че не може сама да излезе от лодката. Не е способна да си обуе маратонките, дори да се наведе. Да се откаже? Никога! Предстои гонката на живота й! Последната за Румяна по нейния дълъг и пълен с препятствия път към олимпийския връх. А той отново е толкова близо и все още не е достигнат…

Минути преди финала българката е със сълзи на очи заради силната болка и се бори със съмнението „как изобщо ще гребе“. И то за титлата. Да, „малка“ подробност. Но в този момент има на кой да се опре – нейния съпруг и треньор Свилен Нейков гарантира, че е готов с всички детайли за финала. Вдъхва й кураж и стиснала зъби Румяна тръгва на последен бой. И пак колкото банално, толкова и интригуващо, се развихря  познат дуел. Но този път Карстен плаща дан на гребането с максимални сили в полуфинала и към края на гонката изостава. Румяна пресича първа финалната линия.
Най-накрая върхът е изкачен! След 20 години, 5 олимпиади и на 35-годишна възраст една от марковите спортистки на България най-после ликува със злато. Този път сълзите на подиума на победителите не са от болка, а от изстраданото щастие да бъдеш олимпийски шампион.

Това е и последното голямо състезание за Нейкова, която в своите общо 14 олимпийски гонки, 6 пъти финишира под 7:30 мин.

Румяна Нейкова – да чуеш химна на Олимп след 20 години изкачване на върха.

* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Румяна Нейкова и цялата статистика на нейните титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.