Руската федерация ще въведе закон за противодействие срещу допинга. Новият закон ще влезе в сила през месец ноември тази година. Това обяви днес заместник-министъра на спорта в Русия Юрий Нагорних.

Проектозаконът бе одобрен през месец април. Текстовете ще регулират начините, по които изпълнителните власти ще се борят с употребата и разпространението на препарати и средства, с които са в противоречие с установените регламенти в професионалния спорт. Законът също така ще предостави изяснение на редица понятия свързани с допинга и ще регулира контролната дейност на националната антидопингова лаборатория.

Редица страни вече разчитат на правителствата си за борбата с употребата на забранени средства. Някои от тях са Австрия, Испания, Италия и САЩ. На Ботуша борбата с допинга предполага едни от най-тежките средства, като за по-сериозни нарушения е възможно лишаване от свобода за над 3 години. Австрия и Испания вече се прочуха с гръмките дела срещу развити мрежи за разпространение и прилагане на допинг, в които изгоряха редица преди това уважавани спортисти и медици./БЛИЦ